Templeton: Economia Romaniei va creste cu peste 1% in 2013

Data publicarii: 22-01-2013 | Economie

Economia Romaniei va creste cu peste 1% in acest an, in timp ce leul ar trebui sa se intareasca in fata euro, a declarat luni, intr-un comunicat remis AGERPRES, Greg Konieczny, vicepresedinte executiv, Templeton Emerging Markets Group si administrator de fond al Fondului Proprietatea /FP/.

'Daca fundamentele solide ale Romaniei sunt cuplate cu dorinta Guvernului de a pune in aplicare reformele, credem ca tara are potentialul de a ajunge printre liderii cresterii economice in Uniunea Europeana', a apreciat oficialul FP. 

Cifrele arata in mod clar ca situatia macroeconomica a tarii este foarte solida, a precizat Konieczny. Romania are o datorie publica scazuta (33,3% din PIB), comparativ cu Republica Ceha (41,2%), Polonia (56,3%) sau Ungaria (80,6%), si mult sub media UE de 82,5%. Tara are, de asemenea, rezerve valutare substantiale si a reusit sa mentina sub control deficitul bugetar si deficitul de cont curent. 

Fundamentele solide sunt, de asemenea, reflectate de piata de credit default swaps (CDS), unde la data de 21 ianuarie 2013, spread-ul Romaniei era de doar de 190, comparativ cu 383 pentru Portugalia, 276 pentru Ungaria, 251 pentru Spania, si 228 pentru Italia. Romania are, de asemenea, un avantaj fata de tarile similare din regiune, datorita nivelurilor de impozitare relativ scazute. 

'Luand in considerare aceste date, ne asteptam sa vedem o schimbare pozitiva in evolutia economica a tarii in urmatoarele 12 luni. In ultimii doi ani economia a fost impulsionata in principal de exporturi (desi cresterea in acest domeniu a incetinit in 2012, din cauza problemelor din Zona Euro) si de productia industriala. Totusi, acesti factori nu mai pot sustine economia in 2013 si ar trebui sa fie inlocuiti de consumul intern si de investitii. Am vazut deja o redresare a consumului in 2012 fata de nivelurile foarte scazute care au urmat dupa masurile de austeritate din 2009 si 2010. Aceasta redresare ar trebui sa fie sprijinita in continuare de cresteri salariale (inclusiv de cele recente din sectorul public), precum si de o rata scazuta a somajului (7,3% la sfarsitului trimestrului al treilea din 2012), care ar trebui sa se reflecte intr-o imbunatatire a asteptarilor pietelor financiare', a spus administratorul FP. 

La randul lor, investitiile ar trebui sa fie alimentate de o mai mare absorbtie a fondurilor UE, pe masura ce tot mai multe licitatii publice pentru constructia autostrazilor si a cailor ferate sunt finalizate cu succes, in conformitate cu standardele UE. 

FMI estimeaza pentru Romania o crestere economica de 1,5-1,6% in 2013, iar Banca Mondiala a inrautatit recent prognoza de crestere economica a Romaniei, la 1,6% pentru anul in curs, de la 2,8% cat estima anul trecut.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: