Pretul si disponibilitatea produselor - esentiale pentru romanii care cumpara online

Data publicarii: 24-01-2013 | IT&C

Romanii si majoritatea locuitorilor din Europa Centrala si de Est sunt interesati in principal de pret si de disponibilitatea produsului atunci cand fac achizitii online, atat pe plan local, cat si pe plan international, este concluzia studiului "Brand Availability in CEE” realizat de PayPal.

Atunci cand este vorba de brandurile preferate, romanii apeleaza la magazinele online din strainatate pentru a cumpara Adidas si Nike, Emporio/Giorgio Armani, Ralph Lauren, Hugo Boss, Chanel sau Dior, Diesel ori Tommy Hilfiger, Calvin Klein si Casio, Apple si Samsung, dar si alte branduri care nu sunt disponibile pe piata din Romania.

Studiul "Brand Availability in CEE” a fost realizat de PayPal cu ajutorul a 12.000 dintre utilizatorii sai din Romania, Ungaria, Cehia, Slovacia si Polonia 

Raportul evidentiaza doua lucruri importante: o crestere a numarului de tranzactii cu valoare mica facute in strainatate (tranzactii sub 100 RON) si o crestere a rolului Asiei ca destinatie pentru achizitii online, spune Damien Perillat, Regional Manager PayPal Central and Eastern Europe.

Tranzactiile de valoare mica au caracterizat pana acum tranzactiile pe pietele locale. Aceasta schimbare sugereaza cresterea increderii in shoppingul online indiferent de locul in care se afla sediul vanzatorului. In acelasi timp, cumparaturile de valori mici indica si un grad crescut de maturitate a pietei, aratand ca utilizatorii de internet se simt confortabil si in siguranta atunci cand fac online cumparaturi de zi cu zi, achizitionand bunuri digitale cum ar fi muzica, stiri online sau jocuri pentru computer.

 Al doilea trend este reprezentat de cresterea importantei pietei asiatice in relatie cu achizitiile online. Diferentele culturale si distanta dintre Europa Centrala si de Est si Asia nu mai reprezinta o problema. In functie de categoria de produse achizitionate, achizitiile online sunt preferate de 25% dintre consumatorii din Romania si din regiune, mai spune Damien Perillat.

Potrivit studiului, aproape jumatate dintre romani (44%) aleg sa faca achizitii online din strainatate deoarece preturile pentru produsele pe care si le doresc sunt mai mici. Criteriul pretului mai mic este unul comun pentru toti utilizatorii PayPal din CEE. 

Intre motivele pentru care romanii aleg sa cumpere produse din magazine online din strainatate se  numara si dorinta de a avea acces la anumite versiuni ale produsului dorit - care nu sunt disponibile pe piata din Romania - (17.5%) sau faptul ca un anumit brand sau model nu este disponibil pe piata din Romania (17.1%). Din punct de vedere al disponibilitatii brandurilor, piata romaneasca este similara cu cele din Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia.  

Produsele din Asia -alternativa mai ieftina

Cele mai populare branduri de imbracaminte cumparate online de catre romani sunt Levis, Adidas, Tommy Hilfiger sau Calvin Klein. Atunci cand cumpara haine, romanii prefera magazinele din Uniunea Europeana, apoi pe cele din SUA si Asia.

In materie de electronice, branduri precum Apple si Samsung, Asus, Benq, Canon, Dell, HP, HTC sau IBM fac parte dintre preferatele consumatorilor romani. Majoritatea romanilor care folosesc PayPal spun ca au achizitionat electronice in special pe plan local in ultimul an; pe de alta parte, cei care au facut achizitii din strainatate au preferat magazinele online din Uniunea Europeana, urmate de cele din Asia si Statele Unite. 

Pe de alta parte, atunci cand cauta sa cumpere alternative mai ieftine, consumatorii romani se  orienteaza catre piata asiatica. Romanii cumpara in special pe plan local, insa apeleaza la piata internationala atunci cand nu gasesc produsele pe care le doresc. Din acest punct de vedere, romanii, ungurii, slovacii si cehii au obiceiuri de consum similare, in timp ce polonezii sunt loiali pietei lor locale. 

Care sunt produsele pe care romanii le cumpara din strainatate? 

In afara de produsele diverse (55%), romanii cumpara cel mai mult electronice (37.54 %), produse digitale si software (31%), imbracaminte (17.67%), bijuterii si ceasuri (13.27%), dar si parfumuri si produse cosmetic - sub 10 %.

Conform informatiilor colectate in cadrul “Brand Availability Report”, majoritatea romanilor care folosesc PayPal au cheltuit in medie 900 RON pentru achizitii online (39%), pe locurile urmatoare in top situandu-se cei care au cheltuit 100-299 RON pentru cumparaturi online in ultimele 12 luni si cei care au alocat 700-899 RON pentru a face achizitii via PayPal. Cand este vorba de sume mari cheltuite online, Romania si Slovacia sunt pe primele locuri in CEE (39%), urmate de Cehia (33%), Ungaria (26%) si Polonia (22%) .
Consumatorii cu studii superioare cumpara mai des din strainatate  
Trei sferturi (75%) dintre utilizatorii romani de PayPal care au participat la studiul "Brand Availability in CEE” au absolvit studii universitare sau post universitare, majoritatea locuind in mediul urban. O  treime dintre utilizatorii romani de PayPal (32%) fac cumparaturi online o data pe trimestru, aproape o treime (30%) cumpara online de cateva ori pe trimestru, o cincime (18.7%) - o data la jumatate de an si 17%  - mai des decat o data pe luna. Restul celor care au raspuns la studiu fac cumparaturi online o data pe luna, o data pe an sau mai rar de atat 

Despre PayPal: 
PayPal este modalitatea rapida si sigura pentru a face si primi plati online, prin intermediul dispozitivelor mobile si in magazine. PayPal le permite utilizatorilor sa trimita bani fara a-si dezvalui informatiile financiare, cu posibilitatea de a plati folosind balanta contului de PayPal, contul bancar, cardul de credit sau finantari. Cu peste 123 milioane de conturi active pe 190 de piete si operatiuni in 25 de valute, PayPal impulsioneaza comertul global. PayPal este o companie detinuta de eBay, cu sediul in San Jose (California, SUA) si sediul international in Singapore. Mai multe informatii sunt disponibile pe www.paypal.com.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: