Pretul si disponibilitatea produselor - esentiale pentru romanii care cumpara online
Data publicarii: 24-01-2013 | IT&C
Romanii si majoritatea locuitorilor din Europa Centrala si de Est sunt interesati in principal de pret si de disponibilitatea produsului atunci cand fac achizitii online, atat pe plan local, cat si pe plan international, este concluzia studiului "Brand Availability in CEE” realizat de PayPal.
Atunci cand este vorba de brandurile preferate, romanii apeleaza la magazinele online din strainatate pentru a cumpara Adidas si Nike, Emporio/Giorgio Armani, Ralph Lauren, Hugo Boss, Chanel sau Dior, Diesel ori Tommy Hilfiger, Calvin Klein si Casio, Apple si Samsung, dar si alte branduri care nu sunt disponibile pe piata din Romania.
Studiul "Brand Availability in CEE” a fost realizat de PayPal cu ajutorul a 12.000 dintre utilizatorii sai din Romania, Ungaria, Cehia, Slovacia si Polonia
Raportul evidentiaza doua lucruri importante: o crestere a numarului de tranzactii cu valoare mica facute in strainatate (tranzactii sub 100 RON) si o crestere a rolului Asiei ca destinatie pentru achizitii online, spune Damien Perillat, Regional Manager PayPal Central and Eastern Europe.
Tranzactiile de valoare mica au caracterizat pana acum tranzactiile pe pietele locale. Aceasta schimbare sugereaza cresterea increderii in shoppingul online indiferent de locul in care se afla sediul vanzatorului. In acelasi timp, cumparaturile de valori mici indica si un grad crescut de maturitate a pietei, aratand ca utilizatorii de internet se simt confortabil si in siguranta atunci cand fac online cumparaturi de zi cu zi, achizitionand bunuri digitale cum ar fi muzica, stiri online sau jocuri pentru computer.
Al doilea trend este reprezentat de cresterea importantei pietei asiatice in relatie cu achizitiile online. Diferentele culturale si distanta dintre Europa Centrala si de Est si Asia nu mai reprezinta o problema. In functie de categoria de produse achizitionate, achizitiile online sunt preferate de 25% dintre consumatorii din Romania si din regiune, mai spune Damien Perillat.
Potrivit studiului, aproape jumatate dintre romani (44%) aleg sa faca achizitii online din strainatate deoarece preturile pentru produsele pe care si le doresc sunt mai mici. Criteriul pretului mai mic este unul comun pentru toti utilizatorii PayPal din CEE.
Intre motivele pentru care romanii aleg sa cumpere produse din magazine online din strainatate se numara si dorinta de a avea acces la anumite versiuni ale produsului dorit - care nu sunt disponibile pe piata din Romania - (17.5%) sau faptul ca un anumit brand sau model nu este disponibil pe piata din Romania (17.1%). Din punct de vedere al disponibilitatii brandurilor, piata romaneasca este similara cu cele din Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia.
Produsele din Asia -alternativa mai ieftina
Cele mai populare branduri de imbracaminte cumparate online de catre romani sunt Levis, Adidas, Tommy Hilfiger sau Calvin Klein. Atunci cand cumpara haine, romanii prefera magazinele din Uniunea Europeana, apoi pe cele din SUA si Asia.
In materie de electronice, branduri precum Apple si Samsung, Asus, Benq, Canon, Dell, HP, HTC sau IBM fac parte dintre preferatele consumatorilor romani. Majoritatea romanilor care folosesc PayPal spun ca au achizitionat electronice in special pe plan local in ultimul an; pe de alta parte, cei care au facut achizitii din strainatate au preferat magazinele online din Uniunea Europeana, urmate de cele din Asia si Statele Unite.
Pe de alta parte, atunci cand cauta sa cumpere alternative mai ieftine, consumatorii romani se orienteaza catre piata asiatica. Romanii cumpara in special pe plan local, insa apeleaza la piata internationala atunci cand nu gasesc produsele pe care le doresc. Din acest punct de vedere, romanii, ungurii, slovacii si cehii au obiceiuri de consum similare, in timp ce polonezii sunt loiali pietei lor locale.
Care sunt produsele pe care romanii le cumpara din strainatate?
In afara de produsele diverse (55%), romanii cumpara cel mai mult electronice (37.54 %), produse digitale si software (31%), imbracaminte (17.67%), bijuterii si ceasuri (13.27%), dar si parfumuri si produse cosmetic - sub 10 %.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri