Daniel Chitoiu: Pretul gazelor va creste de la 1 iulie 2013

Data publicarii: 24-01-2013 | Economie

O alta decizie economica ce ar putea avea un impact major asupra romanilor este noua crestere a pretului gazelor. Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a anuntat ca acest lucru ar urma sa aiba loc de la 1 iulie 2013. Nu a mentionat insa exact procentul cu care se va mari costul unui metru cub de gaze, potrivit Mediafax.

Aceasta scumpire care va avea efecte imediate in mai multe ramuri ale economiei, nu doar in buzunarul romanilor, cred analistii economici.

"Ele se vor resimti in buzunarul cetateanului sau in profitul companiei pentru ca ambele vor fi afectate. Aceasta crestere de preturi se va manifesta la companiile care vor folosi gazul ca materie prima si vor transfera in costurile de productie acest nou cost", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu.

Singura veste buna, cred analistii, este ca efectul majorarii pretului la gaze va fi unul lent.

"Din punct de vedere al efectului asupra consumatorului, acestea sunt estimate la 1%, nu ceva major. Doar prin 2018 vom putea sa spunem ce ne-a afectat si ce nu", a mai spus Blanculescu.

Ultima data, pretul gazelor a crescut pe 15 septembrie 2012. Atunci, preturile au fost majorate cu 5% pentru consumatorii casnici si cu 10% pentru cei industriali.

Sursa: Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: