In ce moneda economisim in 2013?

Data publicarii: 25-01-2013 | Finante-Banci

Economisirea a devenit tot mai importanta pentru romani in anii de criza, astfel ca soldul depozitelor persoanelor fizice a crescut in intervalul decembrie 2008-decembrie 2012 cu 39,34 miliarde lei, atingand nivelul de 122, 21 miliarde lei. Dintre acestea, 74,79 miliarde lei reprezentau depozite in moneda nationala si 47,42 miliarde lei produse de economisire in alta valuta. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei , cresterea valorii depozitelor in lei a fost de 42,76%, iar cea a produselor de economisire in valuta de 55,57% in intervalul analizat.

Care e cea mai buna moneda pentru economii:  Leu sau Euro?

Leul a cunoscut o depreciere constanta in ultimii ani, reprezentand o moneda mai volatila pentru economii decat euro. Insa, de la inceputul acestui an moneda nationala a inregistrat o apreciere considerabila, care depinde insa atat de factori interni (politici, economici) cat si de mediul de afaceri din UE si zona euro. Potrivit unei analize realizate de www.eFin.ro, dobanzile aferente depozitelor in lei vor depasi in medie 6,5% anul acesta si pot deveni atractive in masura in care inflatia va scadea in perioada urmatoare. Pentru un deponent, o dobanda la depozit de 6,5%  asa cum este ea afisata de banca, inseamna de fapt 5,46% dupa plata impozitului pe profitul din dobanda. Cum inflatia estimata de analistii eFin.ro (si apropiate de estimarile BNR) se va situa in primul trimestru la aproximativ 5%, iar in trimestrul doi catre 5,3%, rezulta o dobanda reala la depozitele in lei pozitiva, de sub 0,5% - aceasta in timp ce pe tot parcursul anului 2012, dobanda reala neta la depozitele in lei a fost negativa!

"Anul acesta leul va fi principala moneda de economisire, spre deosebire de 2012 cand populatia a preferat sa constituie depozite in euro, datorita presiunilor de depreciere a leului si instabilitatii politice. Anul acesta ar fi mai rentabile plasamentele in lei datorita dobanzilor aproape duble la depozitele in lei fata de cele in valuta, precum si datorita perspectivelor de intarire a leului fata de monedele forte. Totusi, datorita volatilitatii pietei valutare si gradului ridicat de euroizare al economiei, este recomandabil ca portofoliul de economisire sa fie format si din valuta, iar ponderea acesteia sa varieze in functie de necesitatile de investitii si cheltuieli ale fiecaruia. Astfel euro ar putea fi achizitionat in perioadele cand cursul se situeaza la nivele mai scazute, adica sub nivelul de 4.40 unde am estimat ca se va situa cursul mediu in 2013”, a declarat pentru www.eFin.ro Melania Hancila, economist sef in cadrul Volksbank Romania.

Ce maturitati prefera romanii?

Cei mai multi dintre cei care aleg sa isi deshida un depozit orienteaza catre produse de economisire cu o durata de maxim trei luni, fapt ce reflecta increderea scazuta a acestora in volatilitatea inflatiei si a cursului de schimb, dar si in ceea ce priveste politicile de atragere a economiilor populatiei de catre bancile comerciale din tara. Institutiile financiare au incercat timid incepand cu 2009 sa orienteze atentia deponentilor catre termene de 6 luni si chiar 12 luni prin dobanzi mai ridicate, dar fara mare succes

Cele mai bune dobanzi la depozitele la termen in lei si euro pe 3 luni

Cele mai mari dobanzi la depozite sunt disponibile fie in ofertele institutiilor financiare cu capital grecesc, fie in cele ale bancilor care nu au o cota de piata importanta. In cazul bancilor grecesti, perceptia deponentilor este ca acestea sunt mai riscante (desi toate participa la sistemul de garantare al depozitelor din Romania - FGDB sau din tara bancii-mama) si atunci, pentru a atrage depozite de pe piata, acestea sunt nevoite sa plateasca o 'prima de risc'. De altfel, toate bancile considerate 'mici', care nu se pot finanta ieftin de la bancile mama, au un acces limitat pe piata interbancara din Romania si un rating mai slab tras in jos de cel al bancii mama trebuie sa ofere deponentilor un avantaj de pret pentru a se finanta in lei.

Cele mai bune dobanzi la depozitele pe 3 luni in lei


Banca Rata dobanzii Tipul Dobanzii Suma minima necesara
Piraeus Bank (Depozit 100 zile) 6,5% Fixa 1.000 lei
Bank of Cyprus 6,5% Fixa 500 lei
ATE Bank 6,25% Fixa 100 lei
Banca Feroviara 6,2% fixa 100 lei
Volksbank 6% fixa 50 lei
Alpha Bank 6% fixa 50 lei


Cele mai bune dobanzi la depozitele 3 luni in euro
Banca Rata dobanzii Tipul Dobanzii Suma minima necesara
Piraeus Bank

(Depozit 100 zile)
4,4% Fixa 250 euro
ATE Bank 4,25% Fixa 100 euro
Volksbank 4% Fixa 10 euro
Bank of Cyprus 4% Fixa 250 euro
Alpha Bank 3.75% Fixa 15 euro
Banca Comerciala Feroviara 3,5% Fixa 25 euro

O analiza realizata de analistii portalului financiar www.eFin.ro