Bulgaria: Toti politicienii sustin ca au castigat referendumul privind centrala nucleara Belene

Data publicarii: 28-01-2013 | Mediu

Politicienii din toate partidele politice bulgare sustin ca au obtinut o victorie la referendumul national de duminica cu privire la oportunitatea construirii unei noi centrale nucleare in Bulgaria. Prezenta la vot a ramas insa foarte departe de cele 62% din bulgarii cu drept la vot necesare pentru ca referendumul sa fie valabil.

Totusi, potrivit ultimelor date ale agentiei Alpha Research, prezenta a fost de 21,8%, ceea ce inseamna ca parlamentul va fi obligat sa abordeze subiectul si sa ia o decizie. Datele numararii paralele arata ca 61% dintre votanti au raspuns ''DA'' la intrebarea "Sunteti de acord ca Bulgaria sa-si dezvolte industria nucleara prin construirea unei noi centrale nucleare?", iar restul de 39% au preferat raspunsul ''NU''. 

Indiferent daca au facut campanie "PRO" sau "CONTRA", politicienii de diferite culori politice sustin ca rezultatul este o victorie pentru ei. Sustinatorii proiectului pentru o centrala nucleara la Belene se bucura de faptul ca majoritatea dintre voturi au fost "DA", iar oponentii sustin ca rezultatul de 60% din 20% de alegatori inseamna ca doar 13% din populatie sustine construirea acestei centrale. 

Vicepremierul Simeon Diankov a declarat ca referendumul initiat de opozitia socialista a esuat. El l-a indemnat pe liderul Partidului Socialist Bulgar, Serghei Stanisev, sa-si prezinte demisia, asumandu-si responsabilitatea pentru cele intre 10 si 13 milioane de euro din bugetul de stat cheltuite in opinia sa degeaba, pentru organizarea referendumului. 

Stanisev a raspuns ca rezultatul este o victorie pentru democratia directa si o infrangere personala a premierului Boiko Borisov care indemna electoratul sa voteze "NU". Presedinte al Partidului Socialistilor Europeni, Stanisev a mai spus ca daca socialistii bulgari ar obtine o victorie la alegerile legislative din luna iulie, va relua proiectul privind centrala nucleara de la Belene. 

La randul sau, Borisov l-a ironizat pe Stanisev si i-a multumit ca a initiat acest referendum care a dovedit ca nu este nevoie de centrala de la Belene. Primul ministru a mentionat ca, daca subiectul ar fi supus votul parlamentului, partidul GERB, de guvernamant, va vota tot "NU". In opinia lui Borisov, in loc de o centrala noua la Belene va trebui construit inca un reactor la centrala existenta de la Kozlodui. 

Liderul partidului nationalist Ataka, Volen Siderov, un sustinator consacrat al noii centrale nucleare a anuntat si el ca se considera invingator, in timp ce Martin Dimitrov, reprezentant al formatiunii de centru dreapta "Unitate", a apreciat ca faptul ca 80% din bulgarii cu drept de vot nu au participat la scrutin inseamna ca proiectul Belene a fost respins de populatie. 

Potrivit analistilor politici, miza principala a scrutinului de duminica nu este soarta proiectului, ci mobilizarea electoratului in perspectiva campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din luna iulie. Socialistii profita de faptul ca majoritatea populatiei Bulgariei sprijina industria nucleara pentru a initia un scrutin pe acest subiect prin care sa atraga mai multe simpatii in anul electoral. Subiectul este sensibil in Bulgaria pentru ca in perioada 2002-2006 tara a fost obligata sa-si inchida patru din cele sase reactoare ale centralei de la Kozlodui la insistenta Uniunii Europene. Acum, majoritatea bulgarilor sunt convinsi ca aceasta decizie nu a fost corecta si ca reactoarele de la Kozlodui nu prezentau niciun risc sporit. 

Proiectul Belene exista de aproape 32 de ani, iar potrivit datelor oficiale Bulgaria a 'ingropat' acolo cel putin 1,5 miliarde de euro. Totul a inceput la 20 martie 1981, cand guvernul bulgar a luat decizia de incepere a constructiei la Belene. Orasul de la Dunare a fost ales in concurenta cu alte 7, in ciuda dubiilor legate de riscul seismic din zona, care pana la urma s-a dovedit ca au subminat proiectul. Prima data s-a turnat beton in anul 1987, iar dupa trei ani lucrarile de constructie au fost finalizate in proportie de 40%, 80% din echipamente fiind livrate. In anul 1990 activistii ecologisti au organizat proteste impotriva proiectului, iar in anul 1991 guvernul a fost nevoit sa renunte la el. Cu toate acestea, un an mai tarziu primul reactor deja realizat a venit la Belene, unde a stat circa 15 ani pana cand rusii au cazut de acord sa-l ia inapoi pentru a-l instala la o centrala in Rusia. 

Ideea de reluare a proiectului a fost lansata de guvernul premierului Simeon Saxa Coburg-Gotha in anul 2002, cand Bulgaria a fost obligata sa inchida doua dintre reactoarele centralei de la Kozlodui. Decizia initiala a fost sa fie instalat reactorul produs la inceputul anilor '90 si se considera atunci ca investitia se va ridica la doar 1,2 miliarde de dolari, care se vor adauga celor 1,8 miliarde de dolari investite deja in proiect in anii '80 si '90. Pana la urma s-a dovedit ca tehnologia din anii '90 este deja depasita pentru standardele europene si s-a decis ca la Belene sa fie amplasate doua reactoare noi de 1.000 MW produse de compania rusa Atomstroyexport. 

Planurile initiale prevedeau ca statul bulgar, prin Compania Nationala de Electricitate NEK, sa detina 51% in viitoarea centrala. Restul de 49% urma sa fie vandut companiei germane RWE. Realizarea proiectului a ajuns insa in impas dupa ce in octombrie 2009 grupul RWE s-a retras din proiect. Semnarea unui acord final cu privire la constructia centralei de la Belene a fost amanata de mai multe ori in ultimii ani, principalul punct de disputa intre cele doua parti fiind pretul, precum si lipsa de interes din partea unor investitori din vestul Europei. In timp ce Rusia sustinea ca pretul de cost al noii centrale nucleare nu poate fi mai mic de 6,3 miliarde de euro, Bulgaria cerea un pret de maximum 5 miliarde de euro. 

In martie 2012, premierul bulgar Boiko Borisov a anuntat ca Sofia renunta definitiv la proiect. Borisov a evocat pretul drept motiv principal pentru oprirea proiectului. In opinia lui, centrala nucleara de la Belene ar fi costat in jur de 10 miliarde de euro, ceea ce Bulgaria nu-si poate permite. Totodata, el a venit cu ideea ca noul reactor care a fost produs pentru centrala de la Belene sa fie instalat la Kozlodui. Acesta va fi cel de-al saptelea reactor al centralei de la Kozlodui. In prezent insa, doar doua din primele sase reactoare ale centralei mai functioneaza, dupa ce patru au fost oprite in perioada 2002-2007 la cererea Uniunii Europene, care le-a considerat nesigure. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: