Cathedral Plaza - hotararea irevocabila de demolare, o realitate incontestabila

Data publicarii: 28-01-2013 | Imobiliare

 Dreptul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de a cere si obtine protectia legala prin demolarea turnului Cathedral Plaza si readucerea terenului pe care a fost edificata aceasta constructie la destinatia initiala (de parc), a devenit o realitate juridica incontestabila, prin ramanerea irevocabila a sentintei civile nr. 2520/2012, pronuntata de Tribunalul Dambovita. Prin decizia nr. 456/23.01.2013 a Curtii de Apel Ploiesti, sentinta civila a fost confirmata ca irevocabila, prin respingerea recursului exercitat impotriva acesteia.

"Construirea fara autorizatie valabila, indreptateste la demolare si corespunde unui interes public (...). Deasemeni, legiuitorul si-a mai propus sa confere monumentelor istorice o zona de protectie menita sa asigure atat conservarea acestora, punerea lor in valoare, cat si protejarea victimelor oricarei agresiuni civile prin repararea integrala si in natura a prejudiciului produs” se evidentiaza in motivarea sentintei civile nr. 2520/28.06.2012.

In acest fel, Justitia nu numai ca reconfirma temeinicia demersului judiciar, inceput inca din 2006, prin cererea de anulare a autorizatiei de construire si oprire a lucrarilor, ci autorizeaza irevocabil desfiintarea cladirii nelegale, dovedeste legitimitatea demersurilor intreprinse deja de Primarul Municipiului Bucuresti, prin somarea beneficiarului cladirii, de a trece la demolarea benevola a acesteia, dar si obliga autoritatea publica sa indeplineasca efectiv acest act de justitie si reparatie a prejudiciului public si a celui suferit de Arhiepiscopie, ca proprietara a doua monumente istorice de mare valoare artistica si istorica.

"Raspunsul pozitiv din partea instantelor, prin aplicarea stricta a legii, reprezinta indeplinirea ultimei cerinte a autoritatilor publice, pentru ca acestea sa treaca la desfiintarea cladirii Cathedral Plaza. Impactul juridic este extrem de important, din acest moment fiind imposibila reautorizarea cladirii ilegale, intrucat o astfel de procedura ar contraveni puterii unei hotarari irevocabile prin care se dispune desfiintarea constructiei”, a declarat Inaltpreasfintitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti.

comunicat de presa


Ultimele stiri pe BankNews.ro: