Regina Beatrix a Olandei anunta ca va abdica la 30 aprilie

Data publicarii: 29-01-2013 | International

Regina Beatrix a Olandei a anuntat luni seara, intr-o alocutiune televizata, ca va abdica la 30 aprilie in favoarea fiului ei cel mare, printul mostenitor Willem-Alexander, care va deveni monarh la aceeasi data, transmit agentiile internationale de presa.

Regina a explicat ca implinirea in 2013 a 75 de ani de viata si a doua secole de existenta a regatului Olandei este motivul pentru care a decis sa "paraseasca functia in acest an". 

Regina Beatrix, foarte populara printre olandezi, va implini 75 de ani miercuri, 31 ianuarie. La 30 aprilie 1980 a devenit cel de-al saselea monarh al Casei de Orania, dupa abdicarea mamei sale, regina Iuliana, dupa o domnie de 31 de ani. 

Willem-Alexander, in varsta de 45 de ani, este casatorit din 2002 cu printesa Maxima Zorrigueta, cu care are trei copii. Pilot de avion, licentiat in istorie, membru al Comitetului International Olimpic (CIO), viitorul rege este vazut ca mai apropiat de oameni si mai progresist decat mama sa. 

Inca de la intronare, aceasta a dorit sa se implice in viata tarii sale, spre deosebire de stilul mai sters al mamei sale. Beatrix, regina intr-o monarhie constitutionala, si-a transformat in "palat de lucru" unul dintre palatele din Haga, unde a primit frecvent ministri, ambasadori si reprezentanti ai societatii civile. 

Potrivit AFP, cuplul princiar a provocat si polemici: in 2009, a trebuit sa isi vanda casa de vacanta aflata in constructie intr-o zona de lux de pe plajele Mozambicului, la presiunea opiniei publice ostile din cauza saraciei extreme din aceasta tara africana.

Sursa: AGERPRES


Ultimele stiri pe BankNews.ro: