Creditarea in zona euro a scazut pentru a opta luna consecutiv

Data publicarii: 29-01-2013 | Finante-Banci

Volumul creditelor acordate companiilor si gospodariilor din zona euro a scazut in luna decembrie 2012, pentru a opta luna consecutiv, ceea ce inseamna ca dobanzile extrem de scazute practicate de BCE nu au succes in relansarea investitiilor si cheltuielilor, transmite Reuters.

Luna aceasta, Banca Centrala Europeana a pastrat dobanda de referinta la nivelul record de 0,75% si anterior a injectat peste 1.000 de miliarde de euro in sectorul bancar, inca cu toate acestea activitatea de creditare ramane la un nivel scazut. 

Potrivit datelor comunicate luni de BCE, creditele acordate sectorului privat au scazut cu 0,7% in luna decembrie 2012 comparativ cu luna decembrie 2011, dupa ce in luna noiembrie 2011 au inregistrat o scadere anuala de 0,8%. 

'Poate ca zona euro se indreapta spre o revenire, dar nu va fi o revenire alimentara de credit', a apreciat Christian Schulz economist la Berenberg. 'Revenirea increderii in sectorul bancar ar putea fi ascunsa de efectele recesiunii si procesului de deleveraging', a adaugat Schulz. 

BCE a mai publicat luni o serie de date cu privire la evolutia masei monetare in zona euro. Potrivit BCE, masa monetara M3 a inregistrat o crestere anuala de 3,3% in luna decembrie 2012, mai putin fata de cresterea de 3,8% inregistrata in luna noiembrie. Masa monetara in sens larg (M3) este utilizata de BCE ca un indicator al presiunilor inflationiste. 

Zona euro se confrunta in prezent cu cea de a doua recesiune din ultimii patru ani pe masura ce guvernele diminueaza cheltuielile pentru a-si putea reduce deficitele. Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat la data de 10 ianuarie ca se asteapta ca economia zonei euro sa-si revina treptat in cursul acestui an. Potrivit celor mai recente prognoze ale BCE, economia zonei euro se va contracta cu 0,3% in acest an urmand sa revina pe o crestere de 1,2% in 2014.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: