Topul restantierilor la credite, judet cu judet

Data publicarii: 30-01-2013 | Finante-Banci

Valoarea sumelor restante la imprumuturile luate de populatie si firme a crescut anul trecut cu peste 30% si se apropie se pragul de 6,5 miliarde de euro. Cele mai mari restante, raportate la volumul de credite, sunt in judetele Salaj, Suceava si Galati.

In conditiile in care activitatea de creditare a batut pasul pe loc, ponderea restantelor in totalul portofoliului de imprumuturi a urcat de la 9,5% la sfarsitul lui 2011 la 12,56% la finele anului trecut. 

 Volumul total al restantelor acumulate de populatie la plata ratelor la credite a depasit 9,6 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro), potrivit datelor BNR. Doar in luna noiembrie a anului trecut a fost inregistrat un salt de aproape o jumatate de miliard de lei. Inclusiv restantele la creditele in lei, unde presiunea se diminuase incepand din 2011, au inregistrat un salt semnificativ la finalul anului trecut, pe fondul majorarii dobanzilor.

 Salaj: O cincime din credite sunt restante

 Clasamentul restantierilor pe judete, calculat in functie de ponderea sumelor restante in totalul creditelor contractate, este condus de populatia si firmele din Salaj. Aici, pentru o cincime din imprumuturile luate (22,5%) se inregistreaza intarzieri la plata ratelor, respectiv 85,4 milioane de euro. 

 Integral in Adevarul

Sursa Grafic: Adevarul