Studiu EUobserver: un roman din doi nu are niciun ban pus deoparte

Data publicarii: 30-01-2013 | Finante-Banci

O treime dintre europeni nu au niciun ban pus deoparte, media fiind stricata de Romania, tara in care 48% din adulti nu au economii. Potrivit unui studiu realizat de firma germana de cercetare de piata TNS pentru ING si publicat de EUobserver, la polul opus se afla Luxemburg, 89% dintre locuitorii Marelui Ducat declarand ca au pus bani deoparte. 

Acelasi studiu arata ca, in privinta evolutiei economiilor personale in ultimul an, acestea au scazut in randul a 52% din italieni si a 47% din spanioli. In schimb, in Turcia si Marea Britanie, aproape jumatate dintre cei intervievati au declarat ca au reusit sa puna deoparte mai multi bani in ultimele 12 luni.

La intrebarea daca sunt multumiti de situatia economiilor facute, olandezii si germanii s-au declarat cei mai fericiti (47% si, respectiv, 46%), in timp ce cei mai nemultumiti sunt cehii (38%), italienii si spaniolii (36%).

Peste doua treimi din cei chestionati au afirmat ca nu mai cheltuiesc la fel de mult pe hobbyuri, imbracaminte si ingrijire personala. In schimb, cheltuielile cu educatia si sanatatea au fost cel mai putin afectate.

In medie, mai multi europeni spun ca pot trai din economii timp de trei luni (49%) decat cei care considera ca nu pot face aceasta (47%).

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 14.000 persoane adulte din Austria, Belgia, Cehia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Romania, Slovacia, Spania, Turcia si Marea Britanie. 

Sursa: Jurnalul.ro