Ministrul Finantelor: Vom restructura din temelii structurile de control

Data publicarii: 31-01-2013 | Finante-Banci

Garda Financiara si Autoritatea Vamala au confiscat doar 978 litri de alcool si 1,3 milioane de tigari in ianuarie, ceea ce arata ineficienta combaterii evaziunii in Romania, a declarat miercuri, Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice (MFP), la dezbaterile generale asupra Bugetului pe 2013 din comisiile reunite de buget - finante din Parlament.

"Vom restructura din temelii structurile de control, Garda Financiara, Comisia de Supraveghere si Control Vamal, Unitatea de Investigatii. Le-am cerut un raport acum 3-4 zile sa imi spuna ce au confiscat, ce au facut in luna ianuarie, toata Garda Financiara din Romania, toata structura de Control Vamal din Romania, toata Anti-frauda. Care credeti ca sunt rezultatele? Au confiscat cantitatea "enorma" de 978 de litri de alcool si 1,3 milioane de bucati de tigarete. Astea sunt rezultatele, ca sa vedeti eficienta structurilor de control anti-evaziune. Vom infiinta o structura noua cu oameni competenti si integri. Nu putem sa reducem evaziunea fiscala si nu putem sa avem un nivel de colectare a veniturilor cu asemenea oameni", a spus Chitoiu. 

Potrivit acestuia, cei care ocupa functii de conducere la nivelul acestor structuri nu au voie sa aiba un mandat mai mare de trei ani de zile in acelasi loc. 

"Daca ne uitam in toata tara la cei care conduc asemenea structuri ii vedem ca sunt de 20 de ani in aceleasi functii, indiferent cine a fost la guvernare. Acesta este motivul principal pentru care nivelul evaziunii fiscale este la nivel atat de mare", a explicat ministrul Finantelor Publice. 

Comisiile de buget-finante ale Camerei Deputatilor si Senatului au inceput miercuri dezbaterile asupra proiectului Legii bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale pe anul 2013 in vederea intocmirii rapoartelor, urmand ca pe 5 februarie, la o zi dupa inceperea oficiala a primei sesiuni parlamentare ordinare din noua legislatura, cele doua acte normative sa intre in plenul comun. 

Proiectul Legii bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale s-au aflat de luni pana miercuri in dezbaterile comisiilor parlamentare permanente pentru a primi avize. Toate bugetele ministerelor si institutiilor publice au primit avize favorabile, majoritatea in forma propusa de Guvern. 

Proiectul de buget pe anul 2013 este fundamentat pe un Produs Intern Brut de 623,314 miliarde lei, o crestere economica de 1,6%, o inflatie medie anuala de 4,3%, un curs mediu de 4,5 lei/euro si un deficit bugetar de 2,1% din PIB, respectiv de 13,394 miliarde de lei. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: