Cea mai mare amenintare ascunsa din sistemul bancar european

Data publicarii: 31-01-2013 | Finante-Banci

In septembrie anul trecut, in timpul unei intalniri discrete din Helsinki, trei ministri de Finante din zona euro au discutat despre una din cele mai importante probleme din uniunea monetara, desi necunoscuta: asa-numitele "active istorice" ale bancilor. 

Aceste active, prezente in portofoliul bancii de mult timp si care si-au pierdut valoarea sau nu mai pot fi platite, reprezinta o adevarata bomba cu ceas, potrivit analistilor. 

In ultimele luni, s-au facut adevarate eforturi pentru a diminua importanta acestor active. Insa ministri de Finante din Finlanda, Germania si Olanda, cei prezenti la intalnirea mentionata, sunt determinati sa nu scape din vedere aceasta problema, ci, dimpotriva, sa gaseasca o solutie pana in iunie 2013. 

"Activele istorice" ar putea face diferenta intre acordarea unui imprumut unei tari din zona euro direct din mecanismul de salvare sau nu, tara ramanand la mana pietelor financiare, unde ar trebui sa plateasca dobanzi extrem de mari. 

Astfel, aceste active sunt o parte esentiala a lantului care leaga statul de banci, un cerc vicios care a daramat deja mai multe guverne si pe care politicienii se lupta sa-l rupa. 

In opinia celor trei ministri, orice problemele ale bancilor aparute inainte ca Banca Centrala Europeana sa devina supraveghetorul uniunii bancare, la mijlocul anului 2014, pot fi considerate "active istorice". 

De altfel, si premierul finlandez, Jyrki Katainen, a spus ca trebuie definivata o limita pana la care statul, din banii contribuabililor, sa poata plati datoriile facute de bancile prost gestionate. 

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: