Washingtonul intentioneaza sa depuna o plangere impotriva S&P

Data publicarii: 05-02-2013 | International

Autoritatile americane intentioneaza sa depuna o plangere impotriva Standard & Poor's (S&P) pentru proasta evaluare a riscului prezentat de numite active inaintea crizei financiare, a anuntat luni agentia de rating, considerand acuzatia ca fiind "nejustificata", relateaza AFP.

"Divizia civila a Departamentului de Justitie (DoJ) a informat compania ca are intentia de a depune o plangere in civil impotriva S&P", a indicat agentia de evaluare financiara intr-un comunicat, confirmand informatii aparute in Wall Street Journal. 

S&P precizeaza ca plangerea ministerului se va concentra pe evaluarile sale din 2007 privind "anumite obligatiuni americane garantate prin creante (CDO)", produse financiare complexe legate de imprumuturile imobiliare riscante ("subprime"). Expunerea extrem de mare a multor banci la acest tip de produse financiare a fost una din cauzele principale ale crizei financiare mondiale care a debutat in 2007-2008. 

S&P "regreta profund" ca evaluarile sale "nu au reusit sa anticipeze pe deplin deteriorarea rapida a conditiilor pe piata ipotecara americana in timpul acestei perioade tumultoase", se arata in comunicat. "O plangere a DoJ este fara fundament factual sau legal", afirma totusi agentia, dand asigurari ca analistii sai au lucrat cu buna credinta. 

S&P precizeaza ca a "examinat aceleasi date privind obligatiunile riscante ca restul pietei, inclusiv ca responsabili ai guvernului american care au spus public in 2007 ca problemele de pe piata subprime pareau sub control". 

Agentia subliniaza de asemenea ca instrumentele financiare evocate de autoritatile americane au primit la acea vreme note similare din partea concurentilor sai. Standard & Poor's este o filiala a grupului media american McGraw-Hill. .

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: