Ce cred romanii despre efectele economice ale regionalizarii

Data publicarii: 06-02-2013 | Economie

Un procent de 34% dintre romani sunt de parere ca nivelul de trai s-ar imbunatati ca urmare a reorganizarii Romaniei pe regiuni, 36% cred ca lucrurile ar ramane la fel, iar 25% considera ca ar trai mai rau , se arata intr-un sondaj realizat de IRES.

De asemenea, 36% dintre participantii la studiu sunt de parere ca in urma reorganizarii pe regiuni, resursele bugetare la nivelul comunitatii lor s-ar imbunatati. Și asta in timp ce 29% considera ca ar ramane la fel, iar alti 29% considera ca acest aspect s-ar inrautati.

Proportii aproximativ egale ale participantilor la sondaj considera ca in urma procesului de regionalizare, procesul de colectare a taxelor la nivelul comunitatii lor s-ar imbunatati (31%), ar ramane la fel (30%) sau s-ar inrautati (31%), in timp ce 7% nu stiu ce s-ar intampla.

Potrivit aceluiasi sondaj, imbunatatirea finantarii proiectelor de infrastructura este perceputa de 43% dintre participantii la studiu, in timp ce 27% dintre acestia cred ca ar ramane la fel si doar 20% considera ca s-ar inrautati.

Regionalizarea si locurile de munca 

In acelasi timp, 44% dintre cei chestionati cred ca in urma regionalizarii procesul de creare a locurilor de munca din comunitatea lor s-ar imbunatati, 26% considera ca acest aspect ar ramane la fel, in timp ce 25% considera ca s-ar inrautati.

Cei mai multi respondenti considera ca la nivelul comunitatii lor s-ar reduce birocratia in urma reorganizarii teritoriale pe regiuni - 40%, 27% considera ca din acest punct de vedere lucrurile ar ramane la fel, iar 26% ca s-ar inrautati.

Cercetarea mai arata ca majoritatea romanilor, 55%, sunt de parere ca atragerea de fonduri europene la nivelul comunitatii din care fac parte s-ar imbunatati o data cu regionalizarea.

Studiu IRES a fost realizat pe un esantion de 1.221 indivizi de 18 ani si peste, in perioada 23-25 ianuarie.

Sursa: YNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: