De ce crede Mugur Isarescu ca dobanzile nu trebuie reduse prea brusc

Data publicarii: 06-02-2013 | Finante-Banci

Reducerea dobanzii de politica monetara de catre banca centrala ar descuraja economisirea interna, care este insuficienta, iar in loc sa determine o crestere economica, ar genera efectul invers din cazua lipsei de resurse financiare, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

El a raspuns astfel la o intrebare care apare frecvent in presa, respectiv de ce banca centrala nu scade dobanda de politica monetara pentru a sustine cresterea economica.

"Aici este o suprasimplificare: daca scad dobanzile, se stimuleaza investitiile si imediat avem crestere economica. Investitiile nu depind numai de dobanda, depind si de sumele care sunt dedicate investitiilor. Ai un deficit de cont curent de 4% din PIB, foarte mare daca este sa ne gandim bine, chiar daca noi am avut odata 14%, este inca foarte mare, inseamna ca n-ai resurse interne, trebuie sa le atragi din exterior. Si atunci cei care gandesc atat de simplist de ce nu coboara Banca Nationala dobanda ca sa stimuleze investitiile trebuie sa se gandeasca si la celalalt aspect: daca coboram dobanda, nu cumva descurajam economisirea interna, care oricum este insuficienta, precum si capitalul extern, care nu mai intra, si atunci efectul va fi total invers?", a explicat guvernatorul BNR intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca prin scaderea dobanzii, in loc sa se genereze crestere economica, la sfarsitul anului se poate constata ca a contribuit la o accentuare a declinului economic din cazua lipsei de resurse financiare.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: