BCE a mentinut dobanda de politica monetara la 0,75%

Data publicarii: 08-02-2013 | Finante-Banci

Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene /BCE/ a hotarat in sedinta de joi ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,75%, 1,50% si, respectiv, 0%.

'Am decis sa mentinem neschimbata rata dobanzii cheie a BCE. Rata inflatiei a continuat sa scada, asa cum s-a anticipat, si este estimata sa coboare sub 2% in lunile urmatoare', a declarat, intr-o conferinta de presa, presedintele BCE, Mario Draghi. 

Pe orizontul de timp relevant pentru politica monetara, presiunile inflationiste vor ramane moderate, iar asteptarile pe termen mediu si lung privind inflatia in zona euro sunt in conformitate cu scopul BCE de a mentine rata inflatiei sub, dar apropiat, de nivelul de 2%. 

Presedintele BCE a afirmat ca performanta economica slaba in zona euro va fi dominanta in prima parte a anului 2013, iar ajustarile necesare in sectorul public si in cel privat vor continua sa afecteze activitatea economica. In a doua parte a anului 2013, activitatea economica ar trebui sa se redreseze gradual, sustinuta de politica monetara a BCE, imbunatatirea increderii pietei financiare, reducerea fragmentarii si intarirea cererii globale. 

In ceea ce priveste lichiditatea bancilor, Draghi a mentionat ca acestea au rambursat pana acum 140,6 miliarde euro din totalul de 489,2 miliarde euro obtinute in prima din cele doua operatiuni de refinantare pe trei ani, din decembrie 2011 si martie 2012. Aceasta reflecta imbunatatirea increderii pietei financiare. 

'PIB-ul real in zona euro a scazut cu 0,1% in trimestrul trei 2012, dupa o contractie de 0,2% in trimestrul doi. Datele disponibile continua sa semnaleze slaba performanta economica in ultimul trimestru din 2012 si inceputul anului 2013. Aceasta performanta slaba reflecta impactul negativ al sentimentului investitorilor si consumatorilor asupra cheltuielilor pe plan intern, precum si insuficienta cerere externa. Totusi, sentimentul pietei financiare s-a imbunatatit si cele mai recente sondaje confirma o stabilizare a increderii consumatorilor si mediului de afaceri, chiar daca la nivele joase. In a doua jumatate a anului 2013 ar trebui sa inceapa o redresare treptata, cu cererea interna sustinuta de adecvarea politicii noastre monetare, imbunatatirea increderii pietei financiare si cresterea exportului pe fondul intaririi cererii globale', a spus Draghi. 

Oficialul BCE a apreciat ca riscurile asociate perspectivei economice a zonei euro continua sa se mentina pe un trend descendent si sunt legate de posibilitatea unei performante mai slabe in ceea ce priveste exporturile si cererea interna, decat nivelurile asteptate, implementarea lenta a reformelor structurale in zona euro, aspecte geopolitice si dezechilibre in statele dezvoltate, care pot afecta pietele globale, financiare si de marfuri. 

Potrivit estimarilor Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 2% in ianuarie 2013, in scadere fata de 2,2% in noiembrie 2012 si decembrie, respectiv 2,5% in octombrie. 

Pe baza cotatiilor futures actuale pentru petrol, rata inflatiei este estimata sa coboare sub 2% in lunile urmatoare.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: