Strainii domina Fondul Proprietatea

Data publicarii: 12-02-2013 | Bursa

Dupa doi ani de la lansarea Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori Bucuresti, structura actionariatului FP s-a schimbat radical. Fondul fusese creat pentru retrocedarea sub forma de valori mobiliare a contavalorii unor bunuri imobile care nu puteau fi retrocedate fizic, astfel ca era normal ca persoanele din Romania sa detina controlul majoritar.

In urma cu doi ani, la 28 februarie 2011, romanii (persoane fizice si juridice) detineau 36,2% din actiunile FP, Ministerul Finantelor controla 36,7%, iar strainii aveau 26,8%, arata datele din arhiva Bursei. Acum, raportul este invers: strainii controleaza 61,7% din actiunile FP, romanii au 38,1%, iar Ministerul Finantelor a mai ramas cu 0,2%. Aceasta "glisare" a pachetului de control conduce la concluzia ca, practic, actiunile detinute de Ministerul Finantelor la Fondul Proprietatea au ajuns in mainile strainilor.

Din pacate, raportarile Bursei nu sunt suficient de transparente, astfel incat sa putem afla cine sunt, cu nume si prenume, persoanele din Romania sau din strainatate care controleaza cu adevarat Fondul Proprietatea.

Sursa: Adevarul.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: