Cum finantam amenajarea unei locuinte cumparate prin credit Prima Casa?

Data publicarii: 12-02-2013 | Finante-Banci

Inainte de inasprirea conditiilor de acordare a creditelor de nevoi personale cu ipoteca, romanii apelau la acest tip de imprumut pentru a achizitiona o locuinta, mai ales ca permitea obtinerea unei sume mai mari decat valoarea locuintei, suma suplimentara fiind utilizata apoi pentru alte cheltuieli. In prezent, majoritatea creditelor pentru achizitia unei locuinte sunt acordate prin programul Prima Casa,iar valoarea creditului este egala cu valoarea imobilului, mai putin avansul platit de client, care este de minim 5 procente.

Astfel, pentru alte cheltuieli necesare amenajarii locuintei, noii proprietari trebuie sa apeleze la alte variante de finantare. Cea mai simpla varianta de finantare o reprezinta economiile proprii, care au fost plasate in depozite la termen, in asteptarea momentului cand vom avea avea nevoie de acei bani, sau sa ne imprumutam de la prieteni.

De cele mai multe ori insa, romanii nu dispun de economii personale pentru acest scop, si apeleaza la un nou credit bancar. Cea mai simpla modalitate de a obtine suma necesara o reprezinta un credit de nevoi personale fara garantii.

Finantare prin credit de nevoi personale

Costurile unui astfel de imprumut sunt mult mai ridicate fata de cele pentru creditul Prima Casa, mai ales ca acest credit este unul pentru care solicitantul ofera o garantie imobiliara, iar programul beneficiaza de dobanzi reduse.

In plus, majoritatea bancilor ofera credite de nevoi personale doar in moneda nationala, iar datorita indicelui Robor care are valori de aproximativ 6 procente in prezent, fata de sub 0.6% la Euribor, rata dobanzii este una destul de ridicata.

Cu toate acestea, in ultimii ani costul unui astfel de imprumut a scazut considerabil, in piata existand mai multe oferte cu dobanzi DAE mai mici de 15%, iar pentru 20.000 lei rata lunara pentru un credit pe 5 ani pleaca de la 440 lei. Pentru a beneficia de dobanzi mai mici trebuie sa alegeti banca la care virati salariul in cont, bancile oferind in acest caz reduceri la marja de dobanda.

Integral in MoneyCenter.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: