Bancile intra in zodia Leului

Data publicarii: 12-02-2013 | Finante-Banci

Credite preponderent in moneda nationala, dobanzi de aproximativ 11% la imprumuturile in lei si de 5% la depozite sunt principalele tendinte pe care bancherii le anticipeaza pentru 2013. Cu toate acestea, relansarea activitatii din sectorul bancar este incerta, fiind amanata cel putin pentru a doua parte a anului. Analistii nu mizeaza pe o crestere a soldului finantarilor cu mai mult de 5%, iar sperantele se indreapta tot spre sectorul corporate, segmentul care a sustinut afacerile bancilor si anul trecut.

Relansarea activitatii de creditare ramane in continuare una dintre provocarile majore ale bancilor. De altfel, de 4 ani, aceasta pare sa fie miza majora. Cu un avans anual de numai 1,3% in 2012, incetinit de 5 ori fata de anul precedent, soldul imprumuturilor nu va inregistra o crestere semnificativa in perioada imediat urmatoare. De altfel, aceste premise nefavorabile reprezinta, la urma urmelor, o continuare fireasca a imaginii sumbre a sectorului bancar de la finalul anului trecut, determinata de scaderea ofertei de credite, in special a celor in valuta, dar si de deteriorarea conditiilor economice.

"Dat fiind climatul dificil din economia reala este putin probabil sa asistam la o accelerare a creditului neguvernamental, in termeni anuali, in debutul lui 2013. Cel mai probabil, vom asista la un ritm mediu anual sub 5%, cel putin in primele trei luni”, estimeaza Andrei Radulescu, Senior Investment Analyst al companiei SSIF Broker.

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: