Florin Georgescu: Avem semnale bune in ceea ce priveste economia

Data publicarii: 18-02-2013 | Economie

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a declarat vineri la Brasov, dupa sustinerea unei conferinte la Universitatea Transilvania, ca economia Romaniei are semnale bune de crestere, lucru demonstrat si de suprasubscrierea ultimei emisiuni de titluri de stat romanesti.

"0,2 in 2012, desi pornisem cu previziuni mai inalte, aceasta a fost realitatea interna si internationala, apoi 1,8 sau unii zic 1,6 pentru anul 2013, 2,5 in 2014, 3,5 in 2015, asa incat cresterea economica este prevazuta tot mai mare de la un an la altul. Repet, asta depinde in mare masura de noi, apoi si partenerii externi devin increzatori in economia romaneasca. Deja avem semnale bune. Joi a fost o emisiune de titluri de stat romanesti care a atras investitorii la un cost de numai 4,5 % la dolar, ceea ce este cu 1% mai putin decat ce a atras cu o zi inainte o tara vecina. S-a suprasubscris, adica oferta de bani a fost de cinci ori mai mare respectiv 7,5 miliarde de dolari fata de cererea partii romane, asa ca iata, investitiile straine vin, sunt bani disponibili in lume, au venit in zona guvernamentala si asta poate sa duca la o crestere economica indirecta", a subliniat Florin Georgescu. 

"Resursele nu mai sunt asa de generoase indeosebi in mediul extern, cele mai putin ramase la dispozitia noastra trebuie folosite cu toata eficienta si corectitudinea", a spus Georgescu. 

In ceea ce priveste sfatul pe care l-ar dat celor din domeniu economic pentru cresterea economica, prim viceguvernatorul BNR a afirmat ca trebuie sa ne bazam pe potentialul propriu, sa dimensionam corect profiturile pe care le obtin companiile, sa stimulam investirea lor aici si nu in alte parti, sa asiguram atragerea accelerata a fondurilor europene care pot contribui la realizarea multor proiecte de infrastructura,de cresterea competitivitatii economice in toate domeniile, indeosebi in agricultura sau protectia mediului. 

"Trebuie sa atragem investitorii straini prin comportamente si proiecte viabile si care sa sustina investitiile lor aici, adica, imbunatatirea infrastructurii, o politica guvernamentala coerenta si bine ierarhizata. Ca prioritati ambele pot contribui la o crestere economica mai buna, la un PIB mai mare,de la un an la altul, inclusiv prin asigurarea unei repartizari mai echitabile a acestuia", a explicat Florin Georgescu. 

Referitor la economiile pe care le fac romanii, prim-viceguvernatorul a tinut sa precizeze ca romanii au inceput sa economiseasca in ultimii ani si asta se vede si in indicele de economie generala, dar si in structura economisirii. 

Florin Georgescu a participat vineri la Universitatea"Transilvania" la inchiderea oficiala a primei editii din 2013 a proiectului "Academica BNR". 

Participantii la proiect din 21 de universitati partenere din toata tara au audiat in perioada11-14 februarie o serie de prezentari de teme de actualitate din domeniul economic si au avut ocazia sa participe la seminarii in formatul unui veritabil forum-dezbatere. Acesta si-a propus sa asigure un dialog direct al BNR cu mediul universitar, in vederea sprijinirii imbunatatirii curriculei in domeniul finante-banci, impulsionarii cercetarii stiintifice in domeniu si pentru aprofundarea unor aspecte macro-economice la nivelul strategiilor si politicilor economice ale Romaniei,dar si cel la nivel european si mondial.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: