Presa internationala relateaza despre succesul filmului romanesc 'Pozitia copilului'

Data publicarii: 18-02-2013 | Lifestyle

Noul succes intregistrat de cinematografia romaneasca prin castigarea marelui premiu al celei de-a 63-a editii a Berlinalei constituie este unul dintre principalele subiecte ale presei internationale de duminica, in care se elogiaza filmul 'Pozitia copilului' al regizorului roman Calin Peter Netzer, precum si prestatia de exceptie a Luminitei Gheorghiu in rolul principal.

Atat televiziunile, cat si presa scrisa au redat imagini cu regizorul roman tinand in mana pretiosul trofeu, 'Ursul de aur', si de la conferinta de presa tinuta dupa gala laureatilor, insotite de numeroase aprecieri elogioase. 

De exemplu, publicatiile franceze 'Le Monde', 'Le Figaro' si 'Le Nouvel Observateur' se refera la filmul minimalist, realizat cu o mare economie de mijloace, avand ca decor doar spatiul unor apartamente, cadru care sporeste dimensiunea sufocanta a relatiei dintre un fiu si mama sa ultraposesiva. Interpretata de Luminita Gheorghiu, aceasta face uz de relatiile si banii de care dispune pentru a-si proteja baiatul, autor al unui accident rutier soldat cu moartea unui copil. 

In SUA, 'Los Angeles Times ' reia si declaratia producatorului filmului, Ada Solomon, care a multumit cinematografelor si caselor de distributie de film pentru lupa lor impotriva 'cenzurii comerciale' si care, totodata, a apreciat ca 'politicienii romani ar trebui sa acorde o mai mare atentie rolului de ambasador pe care cinematograful romanesc il are in intreaga lume'. 

Si un ziar din Venezuela, 'El Universal', titreaza: 'Romania triumfa la Berlinala' si insista asupra contributiei esentiale a actritei Luminita Gheorghiu la reusita filmului laureat. 

Comentatorul ziarului spaniol 'El Pais' este insa mai rezervat in aprecieri, estimand ca premiul de la Berlin 'ar putea sa serveasca la promovarea in Occident a unei cinematografii putin cunoscute, dar ca 'Pozitia copilului' nu este o capodopera, ci 'doar o drama psihologica' in care regizorul Calin Peter Netzer trezeste 'un anumit interes cu povestea sa despre vampirism matern'. 

Ziarul considera ca filmul romanesc a fost unul dintre putinele creatii de retinut prezentate in selectia oficiala a festivalului de la Berlin, dar isi exprima indoiala ca publicul va resimti fata de pelicula lui Netzer acelasi entuziasm ca al juriului competitiei, prezidat de Wong Kar-wai.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: