UE respinge iesirea britanicilor din Uniune, potrivit unui studiu IPI

Data publicarii: 19-02-2013 | International

Uniunea Europeana respinge 'in mod majoritar' ipotetica iesire a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din UE, potrivit unui studiu al Institutului de Prospectiva Internationala (IPI) dat publicitatii luni la Madrid, informeaza EFE.

Premierul britanic, David Cameron, s-a angajat in ianuarie sa organizeze un referendum in cadrul caruia britanicii sa spuna daca vor sa ramana sau sa iasa din UE, in cazul in care el va castiga alegerile din 2015. 

Cu exceptia guvernantilor din Irlanda, Italia si Croatia (care va adera la UE la 1 iulie a.c.), restul liderilor Uniunii Europene resping iesirea britanicilor din clubul comunitar, potrivit raportului. 

Eventuala retragere a Regatului Unit este respinsa si de majoritatea partidelor de opozitie din UE, potrivit studiului, dar este sprijinita de sectoare ale opozitiei din Austria, Estonia, Finlanda, Italia. 

Mass-media din tarile Uniunii Europene sprijina 'in mod generalizat' iesirea Regatului Unit din UE, desi 'ceva mai putin intens' decat guvernele. 

Cetatenii din UE 'nu arata o preocupare speciala' pentru problema ridicata de premierul britanic, dar majoritatea 'resping plecarea' Regatului Unit, potrivit raportului IPI. Cetatenii din Finlanda, Grecia si Ungaria sunt favorabili iesirii Marii Britanii din UE, adauga acesta.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: