Cine este Dieter Schwarz, miliardarul german care contoleaza Lidl si Kaufland?

Data publicarii: 25-02-2013 | Afaceri

Aflat la mai putin de 60 de kilometri de Stuttgart, orasul Heilbronn este cunoscut pentru arhitectura tipic germana, pentru puternica industrie a vinului si pentru businessurile care l-au ales ca centrul de dezvoltare. Putini sunt cei care stiu ca unul dintre cei 125.000 de locuitori este si unul dintre cei mai bogati oameni din Germania si din lume.

Despe germanul Dieter Schwarz trebuie sa cauti mult pentru a gasi cateva informatii biografice credibile. Miliardarul, cotat de Bloomberg Billionaires Index cu o avere de 21,9 mld. dolari care il pozitioneaza in topul celor mai bogati 30 de oameni ai lumii, este la fel de discret si putin comunicativ ca si grupul pe care il detine.

  Dieter Schwarz controleaza Schwarz Group, si este unul dintre putinii miliardari care au decis sa isi creasca afacerea ca una de familie fara a o lista pe bursa sau a o vinde catre un fond de investitii. Germanul controleaza grupul de comert care numara peste 10.000 de magazine si care are vanzari ce au depasit 80 mld. euro in 2011 prin intermediul Dieter Schwarz Stiftung, un "gGmbH” ("srl”) specializat in actiuni caritabile. Avantajul? Este scutit de taxe, scrie Bloomberg. Dezavantajul? Desi este un concept legal, modelul lui Schwarz - care directioneaza sume mici de bani catre actiuni caritabile -  este privit foarte critic. In perioada 2008-2010 compania a donat 70 de milioane de euro pentru cauze precum constructia unui centru stiintific sau a unui campus universitar in orasul german Heilbronn, unde locuieste Schwarz,mai scrie Bloomberg.

Integral in ZF.ro