Din martie, Apa Nova scumpeste cu 13% apa potabila si canalizarea

Data publicarii: 25-02-2013 | Diverse

Un metru cub de apa va ajunge la 6,61 lei, ceea ce inseamna ca o familie formata din trei persoane va plati aproape 100 lei, fata de 85 cat plateste in prezent. Compania franceza sustine insa ca in urma majorarii, bucurestenii nu vor plati mai mult de 3,5% din venitul mediu pe familie

Francezii de la Apa Nova au anuntat ieri ca vor scumpi apa potabila si canalizarea cu 75 de bani, ajustarea tarifelor impunandu-se din cauza devalorizarii leului si a inflatiei. Astfel, tariful pentru un metru cub de apa va fi majorat de la 5,86 lei - 4,79 pentru apa potabila si 1,07 pentru canalizare - la 6,61 lei, respectiv o majorare cu 12,8%.

"Pentru a asigura capacitatea de finantare a investitiilor asumate si solicitate de Municipiul Bucuresti, cum ar fi programul Bucur pentru extinderi retele apa/canalizare ce asigura accesul la apa a bucurestenilor si realizarea investitiilor pentru Caseta pentru prevenirea inundatiilor, Apa Nova va ajusta tariful serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare", a comunicat ieri compania.

Contactati telefonic, reprezentantii Biroului de Presa au precizat pentru Curierul National ca "ajustarea tarifelor este necesara derularii proiectelor de investitii in zonele limitrofe Capitalei, si presupune realizarea sau modernizarea unor statii de tratare sau de epurare, extinderi ale retelei de apa - canalizare, bransamente, inlocuiri ale retelelor existente si altele".

Majorarea se va aplica incepand cu 1 martie. "Ultima ajustare ordinara de tarif a fost aplicata in august 2010. De la aceasta data inflatia a crescut 15,2%, iar cursul de schimb valutar a crescut cu 4,8% in defavoarea leului. Apa Nova aduce la cunostinta locuitorilor Capitalei, ca investitiile mentionate mai sus sunt in grafic, onorandu-si astfel datoria fata de cetateni", noteaza compania in comunicat.

Potrivit acestuia, noul tarif ce se va aplica in Bucuresti, comparativ cu tariful aplicat in alte orase din Romania care, de asemenea, au statii de epurare, se situeaza pe locul 16 in ordine descrescatoare, adica continua sa fie sub tariful aplicat in unele orase precum Iasi, Constanta, Arad, Pitesti etc.

"Cheltuiala medie a unei familii privind factura pentru serviciile de alimentare cu apa si de canalizare (gradul de suportabilitate), dupa aceasta ajustare a tarifului, va fi de 3,5% din venitul mediu lunar al unei familii", noteaza Apa Nova.

Integral in Ziare.com