BNR A INTERZIS unei banci sa mai acorde credite

Data publicarii: 25-02-2013 | Finante-Banci

Exista o banca, foarte mica, care are in prezent o solvabilitate sub 10%, dar peste 8%, careia BNR i-a interzis creditarea, a spus astazi Nicolae Cinteza, seful directiei de supraveghere din cadrul bancii centrale, intr-un seminar cu profil financiar organizat de Finmedia.

Acesta a explicat ca s-a luat aceasta masura deoarece BNR i-a cerut bancii sa aiba un grad de adecvare a capitalurilor de peste 10%, cerinta care nu a fost insa respectata. Singura modalitate prin care acest creditor mai poate da imprumuturi este daca acestea sunt sustinute de cash colateral sau de titluri de stat.

"Nu cresterea creditelor neperformante este problema, ci capacitatea actionarilor de a veni cu capitaluri. Pana acum s-a manifestat doar intr-o mica masura la banca mentionata".

Seful supravegherii din BNR a spus ca situatia bancii nu este suficient de grava incat sa trebuiasca pus in functiune mecanismul de bridge bank. Daca situatia institutiei se agraveaza, cea mai buna solutie ar fi introducerea Fondului National de Garantare a Creditelor ca actionar.

Integral in EVZ.ro