Impasul politic din Italia nelinisteste UE si pietele financiare

Data publicarii: 27-02-2013 | International

Italia se afla intr-un impas politic dupa rezultatul neconcludent al alegerilor legislative desfasurate duminica si luni, soldate fara un invingator clar, amenintarea unei noi crize in tara cu a treia economie din zona euro facand sa rasune numeroase semnale de alarma in Europa, noteaza AFP.

Pietele financiare au reactionat negativ la stirea ca centrul-stanga condus de Pier Luigi Bersani a obtinut o victorie stransa la Camera Deputatilor (29,54% fata de 29,18% coalitia de dreapta a lui Silvio Berlusconi), nu insa si majoritatea la Senat. 

Politologii italieni au incercat marti sa explice scorul foarte ridicat al Miscarii Cinci Stele (M5S) a fostului comic Beppe Grillo, care a intrunit un sfert dintre voturi la ambele camere si se afla acum in postura de arbitru al scenei politice. 

Votul protestatar masiv, coagulat de Grillo, se datoreaza "neincrederii in moneda unica si sacrificiilor impuse" de Uniunea Europeana in cele 15 luni ale guvernarii Monti, considera Stefano Folli, de la cotidianul Sole 24 Ore, in timp ce, pentru directorul La Stampa, Mauro Calabresi, impactul social al planurilor de austeritate a fost subestimat de clasa politica. 

La randul sau, Comisia Europeana a dat asigurari ca a inteles "mesajul de ingrijorare" trimis de alegatorii italieni, dar a cerut Romei sa isi "onoreze angajamentele" bugetare si de reforma. 

Perspectiva ca a treia economie din zona euro sa nu poata fi guvernata a provocat turbulente pe pietele financiare, Bursa de la Milano pierzand aproape patru procente la inceputul dupa-amiezii. Ratele dobanzilor la obligatiunile de stat s-au apropiat periculos de 5%, ajungand la 4,8%, revigorand spectrul furtunii care a devastat zona euro in 2011, cand nivelul dobanzilor la titlurile italiene atingea 7%.

Economia Italiei se afla intr-o puternica recesiune, cu o scadere de 2,2% a PIB in 2012, in timp ce datoria a depasit 2.000 miliarde de euro. 

"Tara care are cea mai mare nevoie de stabilitate din Europa va avea un guvern care risca sa nu dureze mai mult de cateva luni", este de parere James Walston, profesor de relatii internationale la Universitatea americana de la Roma. 

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, si-a exprimat dorinta ca Italia sa aiba rapid un guvern stabil, spre a continua reformele "in interesul intregii Uniunii Europene". 

Marele perdant al scrutinului este premierul demisionar Mario Monti, preferatul restului UE, care a obtinut doar 10% dintre sufragii. El s-a declarat totusi multumit de rezultatul formatiunii sale, Alegerea Civica, infiintata in urma cu doar doua luni, iar apropiatii sai au declarat ca mizeaza pe o posibila "mare coalitie" pentru a guverna Italia. 

Pentru aceasta ar fi nevoie de o alianta intre Partidul Democrat (PD) al lui Pier Luigi Bersani, Poporul Libertatii (PDL) al lui Silvio Berlusconi si centrul lui Monti. 

Pe blogul sau, Beppe Grillo a exclus deja o participare la "o mare adunatura de politicieni", afirmand ca "vom asista la o reeditare a guvernului Monti, dar M5S nu se va alia cu nimeni". 

In ceea ce-l priveste, Berlusconi a parut dispus sa aiba in vedere o alianta provizorie cu PD, dar a exclus orice acord cu Monti. 

Deocamdata, coalitia de centru-stanga a lui Bersani nu si-a facut cunoscute intentiile, dar va incerca, probabil, sa formeze o majoritate susceptibila de a guverna. 

Pier Luigi Bersani, un fost comunist in varsta de 61 de ani, este considerat un pragmatic si s-a angajat deja sa mentina disciplina bugetara. 

Mauro Calabresi, de la cotidianul La Stampa, crede ca "va trebui gasita o convergenta intre partidele traditionale si noii parlamentari ai M5S", care "trebuie tratati ca o resursa, nu ca dusmani". 

Daca nu va putea fi formata nicio alianta, presedintele Giorgio Napolitano ar putea conduce crearea unui nou guvern tehnic, care s-ar margini la reformarea sistemului electoral inainte de revenirea rapida la urne, conchide AFP.

Sursa: AGERPRES


Ultimele stiri pe BankNews.ro: