Varujan Vosganian, comisar european

Data publicarii: 25-10-2006
Varujan Vosganian, comisar europeanVarujan Vosganian a fost nominalizat ca reprezentant al Romaniei in Comisia Europeana, transmite Antena3. Calin Popescu Tariceanu, cel care a anuntat numele lui Vosganian, a ddecalarat ca: "demersul pe care l-am intreprins a tinut seama si de alte variante. Nu voi face publice numele celorlalti candidati. Am convingerea ca Varujan Vosganian va putea sa isi indeplineasca aceasta functie importanta. Comisarul este un ministru al Uniunii Europene."

Adriean Videanu a convocat o conferinta de presa pentru a comenta ultimele miscari politice, demisia lui Atanasiu si nominalizarea lui Vosganian, pentru functia de comisar european. Astfel, in prima chestiune, "MApN nu apartine niciunui partid politic. El a fost asumat de catre Alianta. Consiliul National de Conducere al Aliantei s-a intrunit in aceasta dimineata pentru a rezolva cele doua probleme, respectiv criza din interiorul Ministerului Apararii Nationale, si nominalizarea comisarului european. Deciziile CNC prevaleaza deciziile partidelor componente. Decizia s-a luat pentru a nu lasa loc subiectivismelor partidelor politice." CNC al Aliantei a stabilit ca nominalizarea Comisarului european se va face de catre primul ministru, si va fi un membru al PNL, iar nominalizarea pentru postul de ministru al MApN se va face de catre PD. Democratii il vor desemna astazi pe viitorul ministru al Apararii.


Numele viitorului comisar roman ar fi facut obiectul unor negocieri indelungi cu Palatul Cotroceni. Presedintele Basescu ar fi sustinut candidatura ministrului de externe, Mihai Razvan Ungureanu, conform Adevarul. Varujan Vosganian a reprezentat o solutie de compromis intre cele doua palate. Saptamana trecuta, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a comunicat Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barosso, propunerea sa pentru postul de Comisar din partea Romaniei.

Basescu are indoieli asupra propunerii lui Vosganian

Conform cotidianului "Gandul", Traian Basescu nu isi daduse acordul (marti, 24 oct) asupra acestei propuneri. Cotidianul afirma ca presedintele se indoieste de capacitatea lui Vosganian de a trece de votul Parlamentului European. Motivul sta in faptul ca senatorul PNL este prea putin cunoscut de oficialii europeni. Luand in considerare situatia incerta a propunerii Romaniei la functia de comisar europea, cotidianul transmite ca Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu vor avea o noua runda de discutii, miercuri, cand seful statului se va intoarce din vizita pe care o efectueaza in India.

Tariceanu si Barroso au avut o intalnire si la Budapesta, cu ocazia comemorarii a cincizeci de ani de la revolutia maghiara anticomunista din 1956. La intoarcerea de la Budapesta, premierul a evitat sa confirme sau sa infirme vreun nume vehiculat in presa. Tariceanu este cel care trebuie sa faca propunerea, iar seful Comisiei Europene este cel care va face alegerea si anuntul final. Initial, premierul Tariceanu anuntase data de 20 octombrie drept termen limita pentru desemnarea unui comisar european. Totusi, vineri nu s-a anuntat niciun nume. Subiectul a fost ocolit atunci si de presedintele Traian Basescu. Nici Palatul Victoria nu a oferit vreun raspuns pe aceasta tema. Duminica, prim-ministrul a fost la fel de evaziv.

Antena3