Ce dividende vor da campionii Bursei in acest an

Data publicarii: 27-02-2013 | Bursa

Putine dintre cele mai cautate actiuni ale marilor companii de la Bursa vor oferi si dividende suficient de mari ca investitorii sa fie multumiti cu randamentele obtinute, potrivit celor mai recente estimari ale analistilor BCR. 

Investitorii calculeaza randamentul dividendului impartind dividendul aferent unei actiuni la pretul la care ar putea cumpara actiunea. Aceste calcule au influentat deja mult evolutia preturilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), blocandu-le, practic, in ultimele trei saptamani.

Randamentul dividendului se compara teoretic cu ratele depozitelor bancare, dar jucatorii la bursa au pretentii mult mai mari.

Astfel, investitia in SIF Transilvania (SIF3) ofera si in acest an cel mai mare randament al dividendului, potrivit pretului de piata al actiunii: 24,3%, conform raportului BCR primit de ECONOMICA.NET.  Randamentul s-a calculat cu dividendul brut (neimpozitat) propus de managementul SIF3, de 0,175 lei / actiune, raportat la pretul de piata  de la BVB.

Dividendul SIF3 din profitul pe 2012 este doar cu 2% mai mare decat cel de anul trecut (din profitul pe 2011).

Managementul de la SIF Muntenia (SIF4) se afla sub o presiune mult mai mare din partea actionarilor si ar putea creste  dividendul cu 26%, pana la 0,1537 lei/titlu, potrivit estimarilor analistilor de la BCR ( care fac parte din Erste Group Research).

Randamentul dividendului la SIF4 este de 17,9%, iar la SIF Moldova (SIF2) si mai mic, de 11,2 %, dividendul estimat, de 0,1625 lei/actiune,  fiind cu 26% mai mic decat anul trecut.

Si estimarea privind rata de alocare a dividendului din profitul net al SIF2, de 62%,  este mult mai mica decat cea din cazul SIF3 (90%, propusa oficial), sau SIF4 (95%, estimare BCR).

SIF Oltenia (SIF5) ar putea aloca pentru dividende tot 90% din profit, dar randamentul (dividend / actiune raportat la pret / actiune) cade sub 10%. Analistii estimeaza doar o crestere cu 5% a dividendului SIF5, pana la 0,1367 lei / titlu.

SIF Banat Crisana ( SIF1) ar putea  creste cu 20% dividendul, pana la 0,1202 lei  / actiune, urcand rata de alocare pana la 85% din profit, dar randmanetul dividendului este de 9,1%.

Integral in Economica.NET

Ultimele stiri pe BankNews.ro: