Romania a avut cea mai mare inflatie din UE in luna ianuarie

Data publicarii: 28-02-2013 | Finante-Banci

Rata anuala a inflatiei a scazut in luna ianuarie 2013 comparativ cu luna decembrie 2012, atat in Uniunea Europeana, cat si in zona euro, insa Romania a inregistrat a cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE (5,3%), conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistica (Eurostat).

In Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei a scazut in luna ianaurie pana la 2,1% de la 2,3% in luna decembrie, in timp ce in zona euro rata anuala a inflatiei a scazut pana la 2% in ianuarie de la 2,2% in luna decembrie. Banca Centrala Europeana (BCE) vrea sa mentina cresterea preturilor imediat sub nivelul de doua procente. 

Tarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Romania (5,3%), Estonia (3,7%) si Olanda (3,2%). La polul opus se situeaza Grecia (0%), Portugalia (0,4%) si Letonia (0,6%). 

Comparativ cu luna decembrie 2012, rata anuala a inflatiei a scazut in 23 state membre UE, a ramas stabila intr-o singura tara si a crescut in trei state membre, inclusiv in Romania. 

Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei in ianuarie 2013 a fost de 5,97%, in crestere fata de cea de 4,95% anuntata la finele anului trecut.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: