Eroare in Legea bugetului! Am putea rata tinta de deficit!

Data publicarii: 01-03-2013 | Finante-Banci

O greseala impardonabila strecurata in Legea bugetului de stat creste defi citul bugetar al Romaniei cu cel putin 800 de milioane de euro

Eroarea s-a produs prin includerea in Legea bugetului de stat (art. 53) a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si a Fondului de Contragarantare. Avertismentul asupra consecintelor apare intr-un document oficial remis Ministerului Finantelor, Consiliului Concurentei, Agentiei Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP).

Includerea Fondului in legea bugetului de stat presupune faptul ca statul roman nu se mai multumeste sa ramana actionar unic al fondului, care-si impune vointa in Adunarea Generala a Actionarilor, ca orice investitor privat, ci isi aroga calitatea de putere publica, care ia intr-un minister decizii care se iau numai in AGA.

In acest caz, toate garantiile acordate de Fond pana in prezent vor fi considerate ca fiind ajutor de stat ceea ce va duce la cresterea deficitului bugetar. "Intregul portofoliu de garantii ar putea fi considerat schema de ajutor de stat, fiind adaugata la calculul deficitului. O majorare a deficitului, in contextul efortului de diminuare a acestuia in baza angajamentelor internationale nu pare a fi ipoteza de la care s-a pornit cand FNGCIMM a fost introdus intr-o categorie de intreprinderi din care, nici juridic, nici functional si nici legal nu face parte”, se arata in document. Adresa mentioneaza ca valoarea portofoliului de garantii al FNGCIMM depaseste 770 milioane de euro si este in crestere.

Integral in EVZ.ro