Proteste de amploare cu ocazia Zilei Nationale a Bulgariei

Data publicarii: 04-03-2013 | International

Zeci de mii de bulgari au iesit duminica pentru a protesta din nou impotriva saraciei, monopolurilor si coruptiei din politica. Manifestatiile din multe orase au avut loc simultan cu evenimentele festive prin care a fost marcata Ziua Nationala a tarii, 3 martie, cand se sarbatoreste eliberarea Bulgariei de sub stapanire otomana.

In capitala Sofia, demonstratia a fost de cateva ori mai redusa numeric in comparatie cu duminica trecuta, cand au fost prezente circa de 30.000 de persoane. Organizatorii protestelor au anuntat ca luni incep ridicarea unei tabere de corturi in jurul Parlamentului. Ei ameninta ca vor ramane in piata din fata Parlamentului pana cand alesii le vor indeplini revendicarile. Cele mai importante dintre acestea se refera la convocarea unei mari adunari nationale care sa modifice Constitutia, amendarea codului electoral pentru introducerea sistemului de vot majoritar si oprirea prin moratoriu a tuturor dosarelor in care bancile comerciale ii judeca pe cetateni. 

Aproximativ 70.000 de locuitori ai portului Varna s-au strans in fata primariei pentru a cere demisia primarului Kiril Iordanov pe care il acuza de coruptie si proasta guvernare. Cu toate ca duminica dimineata, partidul GERB, al premierului demisionar Boiko Borisov, a anuntat ca ii retrage sprijinul politic lui Iordanov, edilul nu s-a grabit sa-si prezinte demisia, multumindu-se sa declare ca in urmatoarele zile va convoca in acest scop o sedinta a consiliului local. 

Protestele din intreaga tara au fost pasnice si s-au incheiat fara incidente semnificative. Cateva persoane au fost retinute de politie pentruca se aflau sub influenta alcoolului si au avut un comportament inadecvat. 

De cateva saptamani, Bulgaria este cuprinsa de ample proteste sociale. Nemultumirile au fost declansate de facturile prea mari la energia electrica pentru luna ianuarie, insa treptat s-au transformat intr-o revolta impotriva saraciei si nivelului scazut de trai. O mare parte dintre protestatari se declara in favoarea unei schimbari generale a sistemului politic, acuzandu-l pe cel actual pentru esecul tranzitiei din ultimii 23 de ani. Pe fondul protestelor, guvernul de dreapta al premierului Boiko Borisov a demisionat, fapt ce a dus la convocarea alegerilor anticipate pentru 12 mai. 

Duminica, premierul demisionar Boiko Borisov a fost internat internat la spital, prentru a doua oara in aceasta saptamana. Potrivit conducerii spitalului Lozenet, Borisov a suferit duminica a o noua criza hipertonica, la trei zile dupa ce fusese externat din spital unde a fost tratat pentru acelasi diagnostic.

Sursa: AGERPRES