Victor Ponta: Nu renuntam la ideea de a intra in Schengen

Data publicarii: 04-03-2013 | Actualitate

Primul-ministru Victor Ponta a reafirmat ca Romania nu renunta la ideea de a intra in Schengen, apreciind ca un astfel de obiectiv trebuie sa fie atins cu demnitate, "in timp ce altii ne fac de ras in Europa".

Premierul a aratat ca ideea Germaniei era cunoscuta de membrii guvernului, dar din motive diplomatice aceasta nu a fost anuntata. 

"Stiam cu totii ca Germania are retineri fata de aceasta decizie si daca noi din Romania tot avem tot felul de din astia care dau gauri in barca si care se bucura ca ne scufundam de parca intra in Schengen doar Guvernul sau USL-ul... (...) Asta e boala Romaniei, sa te tot bucuri ca mor caprele, si ale vecinului, si ale lor. De acum incolo sa incercam sa ne atingem obiectivele cu mai multa demnitate si intelepciune", a subliniat premierul, duminica seara, la Ateneul Roman. 

El i-a ironizat pe cei de la PDL, apreciind totodata ca fostul premier Emil Boc "sta prost cu memoria, pentru ca a uitat ca el era premier in 2011" cand Romania fost respinsa. 

"Este ridicol sa punem toate discutiile noastre pe plan european, tot timpul acestea sa inceapa cu Schengen. Avem multe alte probleme, proiecte pe domenii importante si sigur dupa octombrie, care din fericire urmeaza dupa septembrie - vor fi alegeri - o sa vedem daca se poate lua o decizie. Cine a inteles ca nu vrem sa intram in Schengen, asta e, minte putina, vrem sa intram in Schengen. Dar proiectele Romaniei pe plan european sunt multe altele si nu o sa mai incepem orice discutie cu orice prim-ministru, cu orice ambasador de la Schengen. Deja este foarte clar, ce trebuia sa facem am facut, acum trebuie sa vina un context politic favorabil si cu cat mai putin din Romania ne tot injura, prin capitalele europene, cu atat mai usor o sa vina acel moment favorabil. Problemele noastre au fost doar din Romania, si daca le-am rezolvat acum, asteptam momentul si contextul politic", a spus seful Executivului. 

Primul-ministru a precizat ca nu are nimic de reprosat Germaniei si celor din Romania care nu inteleg ca "tot injurand si vorbind rau Romania de la Bruxelles sau pe la Berlin fac rau acestei tari". 

"Nu poti sa spui ca doar unii de la USL intra in Schengen. L-as intreba pe domnul Boc: in 2011 nu ne-au primit in Schengen pentru ca urma ca in 2012 sa venim noi la guvernare? Nu pot sa nu mai fie atat de ridicoli?", a mai spus premierul Ponta. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: