Spania are pentru prima oara peste 5 milioane de someri

Data publicarii: 04-03-2013 | International

Spania numara, pentru prima oara, peste 5 milioane de someri, dupa ce in luna februarie si-au pierdut locurile de munca aproape 60.000 de persoane, dupa cum transmite postul public de televiziune. Datele sunt cele furnizate lunar de Ministerul spaniol al Muncii, potrivit datelor somerilor inregistrati la birourile de ocupare a fortei de munca.

Numarul total al somerilor inregistrati in Spania se ridica la 5.040.222, iar in luna februarie si-au pierdut slujbele peste 59.000 de persoane. In decurs de un an, numarul somerilor Spaniei a crescut cu aproape 7%, iar de la inceputul anului, rata somajului a crescut cu 1,19%. 

La sfarsitul lunii ianuarie, datele Sondajului asupra populatiei active (EPA), publicate la fiecare trei luni de Institutul spaniol de statistica (INE) indicau ca numarul somerilor se ridica la 5.965.400 de persoane in Spania, rata somajului ajungand la 26,02% din populatia apta de munca. Cifrele EPA, adunate si publicate trimestrial, sunt in general mai mari decat cele publicate lunar de Ministerul spaniol al Muncii si Securitatii Sociale, din cauza unei metodologii diferite. In vreme ce primele sunt adunate potrivit unui sondaj in randul unui esantion reprezentativ, cele din urma corespund datelor oficiale ale somerilor inregistrati ca atare.

Sursa: AGERPRES