China ar putea cumpara tot AURUL din lume

Data publicarii: 04-03-2013 | International

Rezervele valutare ale Chinei au crescut de peste sapte ori incepand din 2004 si sunt in prezent de doua ori mai mari decat suma necesara pentru a cumpara aurul detinut de toate bancile centrale din lume.

La sfarsitul anului trecut, rezervele valutare ale Chinei se situau la 3.300 de miliarde de dolari. In 2004, fondurile in moneda straina detinute de guvernul de la Beijing au depasit prima data valoarea metalului galben aflat in subsolurile bancilor centrale, precizeaza Bloomberg.

Comparativ cu 2004, pretul aurului a urcat pe piata internationala de 2,6 ori pana la sfarsitul lunii februarie, in timp ce detinerile inregistrate s-au modificat doar usor, potrivit datelor FMI si Consiliului Mondial al Aurului.  In decurs de opt ani, din 2004 pana in 2012, rezervele valutare ale Chinei au sporit de 7,2 ori, subliniaza Bloomberg.

In intervalul de referinta, celelalte trei mari economii emergente ale lumii - Brazilia, Rusia si India -, au consemnat insumat un avans de circa 4 ori, la 1.100 miliarde de dolari. Dolarii ajunsi in China in urma schimburilor comerciale sunt vanduti bancilor, care ii vand mai departe bancii centrale, sporind astfel rezervele. Procesul a fost alimentat de exporturi, China depasind in 2009 Germania pentru a deveni cel mai mare exportator din lume.

Integral pe InComeMagazine.ro