MEDIEREA BANCARA - Doar 400 de cazuri rezolvate in 6 ani

Data publicarii: 04-03-2013 | Finante-Banci

 De la introducerea medierii in legislatia romaneasca, in urma cu sase ani, mediatorii bancari au solutionat doar cateva sute de cazuri de divergente intre clienti si institutiile de credit, potrivit presedintelui Uniunii Mediatorilor Bancari (UMB) din Romania, Tudor Tatu. Potrivit acestuia, majoritatea bancilor se opun acestui tip de solutionare amiabila a conflictelor, preferand sa mearga in instanta.

 "Cazurile rezolvate pozitiv de catre membrii UMB, la nivel national, au fost in jur de patru sute”, a declarat Tudor Tatu. El a tinut sa atraga atentia asupra importantei pe care o are o astfel de procedura in mediul economic, cu consecinte directe asupra companiilor creditate, dar si cu efecte benefice pentru rezultatele bancilor.

 Cel mai important rezultat al medierii a fost consemnat in cazul unei societati comerciale din domeniul constructiilor, ajunsa la un pas de intrarea in insolventa, dupa cum a precizat Tatu. De altfel, criza economica a atins cel mai mult acest sector.

 Conform presedintelui UMB, societatea in cauza contractase un credit considerabil cu scopul construirii unui ansamblu rezidential, dar a intampinat probleme cu plata ratelor la banca din cauza crizei. Compania angajase un credit bancar in valoare de 2 milioane de euro, pentru construirea unui ansamblu rezidential de locuinte, cu rambursarea primei rate la un an de la contractarea creditului. Cu o piata imobiliara prabusita, firma nu a putut vinde apartamentele construite si, in consecinta, nu a putut achita ratele.

Integral in Puterea.ro