Comisia Europeana saluta intentia Letoniei de a adopta moneda unica

Data publicarii: 06-03-2013 | International

Comisia Europeana a salutat marti intentia Letoniei de a adopta moneda unica, vazand in aceasta un 'semn de incredere' in moneda euro. Executivul european va studia cererea de aderare a tarii in vederea ajungerii la o decizie finala in vara, relateaza France Presse.

'Cererea de aderare la euro a Letoniei este un eveniment important' pentru zona euro, tinand cont de faptul ca 'in urma cu un an iesirea Greciei /din zona euro/ era pe toate buzele', a afirmat marti comisarul european pentru afaceri economice si monetare si euro, Olli Rehn. 'Este un semn de incredere in euro', a adaugat el. 

'Decizia Letoniei atesta de asemenea progresele realizate de tara care a traversat o grava criza economica in 2008 si 2009', a amintit comisarul european. Riga a avut nevoie de un plan de asistenta financiara, dar inregistreaza in prezent cea mai puternica crestere dintre tarile membre UE, noteaza AFP. 

'Este un exemplu ce arata ca dezechilibrele macroeconomice pot fi rezolvate si ca economia unei tari poate reveni mai puternica in urma unei ajustari bugetare', a estimat inaltul responsabil european intr-o conferinta de presa la Bruxelles alaturi de ministrul leton de finante Andris Vilks. 

Documentul pregatit de autoritatile letone, ce vizeaza deschiderea portilor euro pentru Riga, a fost prezentat marti cu ocazia unei reuniuni a ministrilor de finante europeni. In continuare, Comisia va face un raport de evaluare care se va concentra pe cinci criterii precum sustenabilitatea finantelor publice, cresterea si modelul politico-economic in vigoare.

Sursa: AGERPRES