Presedintele Venezuelei Hugo Chavez a decedat

Data publicarii: 06-03-2013 | International

Presedintele Venezuelei Hugo Chavez a decedat de cancer la varsta de 58 de ani, a anuntat marti la televiziunea publica vicepresedintele Nicolas Maduro, informeaza Associated Press, France Presse, Reuters, Xinhua si EFE. Maduro a anuntat la televiziunea VTV ca Chavez a murit la ora 16.25 /20.55 GMT/ intr-un spital militar din Caracas.

"Am primit informatia cea mai tragica pe care o putem aduce la cunostinta poporului nostru. La 16.25 /20.55 GMT/, astazi, 5 martie, a murit comandantul nostru, presedintele Hugo Chavez Frias", a declarat Maduro. 

Presedintele populist al Venezuelei bogate in petrol a devenit cel mai vocal si controversat lider din America Latina si a fost principalul oponent al Washingtonului in regiune, aminteste AP. 

Vicepresedintele Nicolas Maduro a mai afirmat ca Chavez a murit "dupa ce s-a luptat cu o boala grea aproape doi ani". 

  

Decesul pare sa stabileasca alegeri prezidentiale de inlocuire a lui Chavez, a carui boala l-a impiedicat sa depuna juramantul pentru noul mandat in care a fost reales anul trecut, mai noteaza AP. 

     Potrivit constitutiei, seful Congresului, Diosdado Cabello, va asuma presedintia interimara. 

    Anuntul a fost facut la doar cateva ore dupa ce Maduro a declarat ca guvernul a expulzat din tara doi diplomati americani. 

   Maduro a spus de asemenea ca "nu avem nicio indoiala" ca boala lui Chavez, cancerul de care suferea si care a fost diagnosticat pentru prima data in iunie 2011, a fost provocata de "inamicii istorici ai patriei noastre". 

   El a comparat situatia cu cea de la moartea liderului palestinian Yasser Arafat, sustinand ca Arafat a fost "inoculat cu o boala". 

  In randul apropiatilor lui Chavez se sustinea de mult timp ca Statele Unite ar fi fost in spatele unei tentative esuate de a-l rasturna in 2002, iar el a jucat frecvent cartea antiamericana pentru a obtine sprijin. Venezuela a fost fara un ambasador american din iulie 2010. 

    Maduro este succesorul ales de Chavez si a inceput sa joace un rol mai important dupa ce liderul socialist a disparut la inceputul lunii decembrie pentru a fi supus unei a patra operatii de cancer in Cuba. 

Sursa: AGERPRES.