IMM-urile vor reducerea celor 276 de formulare fiscale

Data publicarii: 06-03-2013 | Afaceri

Una dintre marile probleme cu care se confrunta intreprinzatorii este reprezentata de numarul si diversitatea foarte mare de declaratii fiscale pe care o firma este obligata sa le depuna pentru diverse situatii. CNIPMMR considera ca printr-o analiza serioasa a acestor declaratii si formulare foarte multe dintre cele 276 ar putea sa fie comasate astfel incat numarul declaratiilor sa scada in prima faza sub 150. Un prim pas ar putea fi comasarea tuturor declaratiilor si formularelor care au legatura cu vectorul fiscal al firmei, date de contact, adresa, etc. 

Cu referire in primul rand la comasarea formularelor de la numarul 010 pana la 098, adica 17 formulare comasate in formularul 010, care sa fie mai cuprinzator. In vederea sprijinirii intreprinzatorilor Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania propune ca pe site-ul ANAF sa fie introdusa o rubrica unde sa se poata face propuneri pentru simplificarea si reducerea numarului de declaratii si pe baza acestora MFP si ANAF sa reduca numarul acestora. O alta propunere este reducerea timpului pe care o firma il pierde cu intocmirea, depunerea si tinerea evidentei tuturor acestor declaratii. Ar fi posibil daca toate aceste formulare s-ar putea transmite online catre ANAF, iar firmele sa aiba acces la toate aceste informatii pe care sa le poata vizualiza online in cadrul dosarului fiscal personal. 

O reducere a numarului de declaratii/formulare fiscale si nefiscale pe care o firma trebuie sa le intocmeasca in diverse situatii ar crea o imagine favorabila pentru invesitorii straini, mai putina bataie de cap pentru firme si contabilii lor si ar fi un puternic stimul pentru incurajarea mediului de afaceri.

Sursa: Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: