Impactul disparitiei lui Chavez asupra pietei globale

Data publicarii: 07-03-2013 | International

Pe scurt: Rezervele masive de titei ale Venezuelei nu vor aparea brusc pe piata globala, iar impactul dipsaritiei lui Chavez asupra preturilor va fi limitat.

Moartea presedintelui Hugo Chavez anuntata ieri, dupa 14 ani de putere, a adus in discutie cateva intrebari legate de impactul asupra pietei globale, avand in vedere rezervele enorme pe care le detine Venezuela. Haideti sa ne uitam mai intai la cifre. La sfarsitul anului 2011, Venezuela detinea 17,9% din rezervele globale de petrol, fata de 16,1 procente Arabia Saudita si 11% Canada (sursa: BP). Cu toate acestea, producea numai 3,5% din totalul global al productiei, fata de 13,2% in Arabia Saudita.


Sub conducerea lui Chavez, Venezuela a creat, vreme de un deceniu, un climat ostil pentru companiile straine din industria petrolului. Unele au fost chiar date afara din tara, lucru care a costat Venezuela o scadere a productiei cu aproape un milion de barili pe zi, in tot acest timp. Compania de stat, PDVSA, a donat in mod constant veniturile guvernului pentru finantarea unor programe, generand balante negative pe ultimii 5 ani, potrivit Reuters. 

Rezultatul? Lipsa de investitii in exploatarile ajunse deja la maturitate, ca sa nu mai vorbim de cele neexplorate inca, de unde si scaderea productiei.

Mai departe, o schimbare apropiata la nivelul intregii scene politice locale este putin probabila. Partidul Socialist Unit se pregateste de alegeri unde, se pare, va obtine victoria, insa va trebui sa faca anumiti pasi pe drumul reformelor, odata influenta si carisma lui Chavez disparute. Insa si aceste reforme, pe langa investitiile straine, nu se pot intampla peste noapte, poate nici in cativa ani. Dar, odata produse, schimbarile vor mai reduce ingrijorarea legata de dezechilibrul dintre cerere si productie pe pietele globale, in special in economiile emergente.

Despre Saxo Bank

Saxo Bank este o banca specializata in investitii si tranzactionari online. Banca permite clientilor sa tranzactioneze instrumente valutare (FX), CFD-uri, ETF-uri, actiuni, contracte Futures, optiuni si alte instrumente derivate prin intermediul a trei platforme de tranzactionare; platforma pe baza de browser SaxoWebTrader, platforma care poate fi descarcata SaxoTrader si SaxoMobileTrader, o platforma pentru telefonul mobil. Platformele sunt disponibile in peste 20 de limbi, direct de la Saxo Bank sau prin intermediul unuia dintre clientii institutionali ai bancii. White label reprezinta pentru Saxo Bank o zona de business importanta si presupune personalizarea si crearea de marci pentru platformele de tranzactionare  pentru alte institutii financiare si brokeri. Saxo Bank are peste 120 de clienti white label si deserveste mii de clienti retail in peste 160 de tari. Saxo Asset Management a fost lansat in 2009 pentru a deservi segmentul investitorilor bogati si, de atunci, si-a triplat volumul bunurilor pe care le gestioneaza. Saxo Bank are sediul in Copenhaga si birouri in Australia, Cehia, Franta, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elvetia, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite.