Romanii din Marea Britanie ar putea fi obligati sa plateasca o garantie

Data publicarii: 07-03-2013 | Actualitate

Imigrantii proveniti din Romania si Bulgaria ar putea fi obligati sa plateasca o garantie atunci cand ajung in Marea Britanie, aceasta fiind o prevedere a reformelor radicale in domeniul imigratiei dezvaluite de ministrul britanic de interne, Theresa May, scrie joi publicatia Daily Mail.

Garantia ar urma sa fie returnata atunci cand imigrantii parasesc teritoriul britanic, dar numai daca dovedesc ca in timpul sederii lor nu au produs pagube serviciilor publice, cum ar fi Serviciul national de sanatate (National Health Service-NHS) sau altor componente ale protectiei sociale. 

Theresa May, care a reusit sa aduca numarul de imigranti din Marea Britanie la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, doreste ca garantia pentru imigratie (immigration bonds) sa fie urmatoarea etapa in cadrul reformelor. Potrivit unor surse, ea intentioneaza sa anunte o schema-pilot ce vizeaza persoanele 'cu grad ridicat de risc' provenite din doua sau trei tari si care ar urma sa se aplice de la finele acestui an. Astfel, imigrantii ar urma sa plateasca o suma de mai multe mii de lire sterline. 

Daily Mail subliniaza ca aceste masuri fac parte dintr-un pachet menit sa limiteze numarul celor veniti din Romania si Bulgaria dupa 1 ianuarie 2014, atunci cand cetatenii acestor tari vor avea acces liber pe piata britanica a muncii. Alte masuri impotriva acestora examinate in prezent de guvernul britanic sunt restrangerea accesului la NHS, la subventiile pentru locuinte si la alte ajutoare sociale. 

In anul 1999, Immigration & Asylum Act a oferit guvernului de la Londra dreptul de a solicita o astfel de garantie de la imigrantii temporari, ce putea fi retinuta definitiv daca ei nu plecau din Marea Britanie dupa expirarea vizei. 

Aceasta propunere a aparut in contextul incercarilor laburistilor de a-si inaspri pozitia in chestiunea imigratiei. Numarul strainilor care s-au stabilit in Marea Britanie s-a redus cu 74.000 in cele 12 luni premergatoare lunii iunie 2012. 'Am examinat toate caile imigratiei catre Marea Britanie si am luat masuri de reducere a ei', afirma o sursa din Ministerul de Interne britanic, adaugand ca Theresa May are in vedere 'garantiile financiare ca element aditional de descurajare pentru a reduce problemele create de nationalitatile cu grad ridicat de risc'. 

Noile initiative anti-imigratie ar putea fi pe placul simpatizantilor Partidului Conservator, ministrul Theresa May gandindu-se si la revizuirea legislatiei drepturilor omului, inclusiv retragerea Marii Britanii din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului, propuneri ce vor fi incluse in programul acestei formatiuni politice. Conservatorii au mai propus si ca imigrantii sa plateasca o garantie de 1.000 de lire sterline pentru rudele lor care ii viziteaza in Marea Britanie pentru a se asigura ca acestea nu isi vor prelungi sederea, dar se pare ca s-a renuntat la aceasta idee, mai scrie Daily Mail.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: