Vicepresedintele Maduro preia puterea in Venezuela pentru a asigura chavismul

Data publicarii: 07-03-2013 | International

Dupa moartea presedintelui venezuelean Hugo Chavez, vicepresedintele Nicolas Maduro preia fraiele puterii pentru a asigura viitorul chavismului, scriu joi cele mai importante cotidiene spaniole. Cu imagini din Venezuela, unde mii de oameni il vegheaza pe Chavez si i-au condus sicriul pana la Academia Militara, presa spaniola observa ca adeptii acestuia se agata de putere, indeparteaza orice fel de opozitie, iar armata ii sprijina.

Maduro preia puterea pentru a incerca sa asigure viitorul chavismului, remarca El Pais, dupa ce vicepresedintele venezuelean a ajuns la conducerea tarii pana la organizarea alegerilor. Cotidianul spaniol mai arata si ca, oricare ar fi succesorul lui Chavez, el se va confrunta cu o economie aflata intr-o criza profunda. 

Cotidianul El Mundo considera ca vegherea lui Hugo Chavez este primul act al campaniei electorale. De asemenea, acesta observa ca in Cuba incepe o perioada de nesiguranta, in urma pierderii unui aliat vital, in vreme ce in Venezuela, Henrique Capriles a anuntat ca va conduce din nou opozitia. 

Chavismul se preda cultului personalitatii, arata cotidianul ABC cum se caracterizeaza situatia, dupa moartea lui Hugo Chavez. In plus, mai scrie cotidianul citat, Maduro l-a indepartat deja pe presedintele parlamentului, Diosdado Cabello - care ar fi trebuit sa asigure presedintia interimara - pentru a controla Venezuela. 

Chavismul strange randurile cu ajutorul armatei, pentru a ramane la putere, anunta si cotidianul La Vanguardia. Acesta subliniaza faptul ca vicepresedintele Nicolas Maduro obtine sprijin pentru a fi candidatul oficial la alegerile ce vor fi convocate curand. 

La Razon considera ca Maduro da lovitura doliului, intrucat vicepresedintele se agata de putere, in vreme ce opozitia scoate in evidenta diviziunea din cadrul guvernului. In tot acest timp, mai consemneaza cotidianul citat, o maree rosie isi ia ramas bun de la Chavez, care ar putea fi imbalsamat si ingropat in Panteonul national din Venezuela, unde se afla si ramasitele pamantesti ale lui Simon Bolivar. 

Doliu si nesiguranta politica in Venezuela, chavism fara Chavez, titreaza cotidianul catalan El Periodico. Si aceasta publicatie arata ca succesorul Maduro nu ia in seama Constitutia si preia fraiele puterii pana la alegeri, in vreme ce mii de oameni ies pe strazile Caracasului pentru a-si lua la revedere de la liderul revolutiei bolivariene.

Sursa: AGERPRES