UE: Vaticanul sa isi faca ordine in banca proprie

Data publicarii: 11-03-2013 | Finante-Banci

Vaticanul este supus unor presiuni tot mai mari sa isi faca ordine in banca numita Institutul de Lucrari ale Religiei. Institutia a facut mult timp obiectul unor suspiciuni privind intrigi obscure, iar Uniunea Europeana insista pentru aplicarea regulilor comunitare in utilizarea euro, relateaza New York Times, citat de Mediafax.

Negocierile referitoare la adoptarea de catre Vatican a standardelor bancare internationale au ajuns insa intr-un punct delicat, un oficial european relatand ca, in timpul unui pranz oficial, discutiile au ajuns la necesitatea unei deschideri mai mari din partea institutiei financiare cufundate timp de secole in secretomanie.

Un reprezentat al Vaticanului prezent la masa, deranjat de apelurile pentru mai multe informatii, a strigat insa "Cum puteti sa ne puneti astfel de intrebari?".

Infruntarea a avut loc pe fondul presiunilor tot mai mari din partea Uniunii Europene ca toate tarile, inclusiv microstate precum Vatican City si Monaco, sa respecte reglementarile bancare comune in utilizarea euro.

Aceste presiuni au continuat si in ultimele zile ale pontificatului lui Benedict al XVI-lea si raman o problema majora pentru cardinalii care se vor intruni pentru alegerea noului Papa.

In timp ce conclavul va incepe marti, spectrul unui scandal financiar reprezinta o dificultate in mod special pentru succesorul lui Benedict, care trebuie sa modernizeze finantele Biseririi Romano Catolice, in caz contrar riscand insusi accesul la sistemul bancar global, cu impact asupra autoritatii sale morale si stabilitatea financiara.

Integral in ECONOMICA.net