Lucruri inedite despre banii romanesti. De unde vine numele de 'leu'

Data publicarii: 11-03-2013 | Finante-Banci

Istoria banilor romanesti este una lunga si agitata, dominata de schimbari si de legende care au supravietuit peste ani. "Adevarul” vi le spune pe cele mai interesante dintre ele.

1. De unde vine numele de leu. La mijlocul secolului al XVII-lea, in plin declin politic al Tarii Romanesti si Moldovei, piata monetara e invadata de mai multe monede straine. Cea mai cunoscuta a devenit insa talerul olandez (leeuvendaalder), care avea gravat pe una dintre fete un leu.

"Leii olandezi" au fost folositi mai bine de un secol. Popularitatea lor a fost atat de ridicata incat, chiar si dupa retragerea din circulatie, au fost identificati in popor cu notiunea de moneda. Asta a durat cam doua veacuri, pana cand leul a primit certificat de nastere. La 22 aprilie - 4 mai 1867 apare legea care infiinteaza sistemul monetar romanesc.

Si tot atunci apare leul cu subdiviziunile sale in bani, si nu in parale, ca pana atunci. Un leu echivala cu un franc francez.

2. Cel mai puternic leu din istorie. L-am avut chiar la inceput, in 1867, cand a luat nastere sistemul monetar national. La acea vreme, cu un singur leu puteai cumpara zece paini, un litru de vin costa 0,40 lei, kilogramul de carne costa 0,34 lei, iar kilogramul de cartofi era 0,05 lei.

3. Cine a pus bazele Bancii Nationale.  Eugeniu Carada a fost capul limpede care s-a ocupat de tot ce inseamna inceputurile Bancii Nationale a Romaniei: de la legea de functionare (17 - 29 aprilie 1880), pana la constructia cladirii si fabricarea primelor bancnote. In iulie 1880, de la Paris, el trimitea o epistola catre tara: "Am proces la demersele necesarii spre a asigura fabricarea hartiei pentru biletele Bancii Nationale a Romaniei. Cea dintai si cea mai importanta lucrare este fabricarea panzelor, filigranul fiind astazi aproape singura garanta reala a hartiei fiduciare (n.r. - cu valoare conventionala)".

De la Paris, Carada s-a intors cu un maldar de bani. Banii Romaniei: 900.000 de bilete de 20 de lei, 300.000 de bilete de 100 de lei si 25.000 de bilete de 1.000 de lei. Tot Carada a ales culoarea albastra a banilor, efigia imparatului Traian si personificarea Romaniei ca mama in mijlocul fiilor ei. Toate acestea au fost desenate de pictorul francez Georges Duval, tocmit tot de Carada, acolo, in Franta.

4. De ce erau atat de deteriorate bancnotele din perioada comunista. Bancnotele din perioada comunista erau facute pe o hartie de o calitate indoielnica, de la fabrica Letea (Bacau). Ele se deteriorau foarte usor si, pe langa acest aspect, cei de la Banca Nationala s-au lovit si de incapatanarea Elenei Ceausescu.

"Ea considera ca emisiunea monetara era generatoare de inflatie. Dar cand emiti, inlocuiesti; nu aduci niciun fel de cantitate in plus pe piata. A trebuit sa ma duc cu o valiza la ea, sa vada cat de mucegaite erau bancnotele care circulau. Tot n-a vrut sa accepte o noua emisiune de bani, asa ca am pus in circulatie, pentru salarii si pensii, bani care erau destinati distrugerii”, spune Decebal Urdea, fost guvernator BNR.

Integral in Adevarul