Oportunitatile oferite de actiunile internationale

Data publicarii: 11-03-2013 | Bursa

Sistemul alternativ de tranzactionare administrat de Bursa de Valori Bucuresti s-a dovedit a fi un mijloc excelent de crestere a valorii investitiilor pentru investitorii care au avut inspiratia sa tranzactioneze actiunile emitentilor de pe acest segment de piata. Analistii Tradeville au analizat evolutia acestor titluri in ultimele 12 luni, premisele de crestere si potentialul pentru anul acesta. 

"Selectarea doar a emintentilor de prim rang ai pietelor din Europa de Vest si Statele Unite pentru a fi oferiti investitorilor romani spre tranzactionare s-a dovedit a fi o decizie inspirata in beneficiul acestora. Tradeville reitereaza angajamentul de a promovara sistemul alternativ ca o oportunitate de a accede la companii globale. Din calitatea de market maker, asigurand in permanenta cotatii de vanzare si de cumparare, ne propunem ca impreuna cu Bursa sa crestem activitatea pe acesti emitenti prin derularea unor programe de promovare”, declara Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct in cadrul Tradeville.

Bank of America 

Avansul titlurilor Bank of America Corp (BAC), banca cu cea mai extinsa retea teritoriala din SUA, s-a datorat rezultatelor pozitive pe segmentele administrare de active si piete globale, diminuarii cheltuielilor cu provizioanele pentru riscul de credit si imbunatatirii indicatorilor de adecvare a capitalului. In ciuda riscurilor specifice intregului sector, precum necesitatea reducerii expunerii la riscul de credit, ratele scazute ale dobanzilor si cererea redusa pentru credite, intr-un mediu economic dificil, titlurile ar putea beneficia de imbunatatirea recenta a calitatii portofoliului de credite si de amanarea introducerii noilor reglementari Basel III, ceea ce le-ar putea face atractive pentru investitorii cu apetit de risc ridicat.

Bayer 

Cresterea constanta si sustinuta a titlurilor Bayer AG (BAYN), titluri care imbina caracteristicile defensive ale diviziei HealthCare cu cele ciclice ale diviziilor CropScience si Material Science, s-a fundamentat pe avansul vanzarilor, mai ales la nivelul pietelor emergente, si pe progresul constant al inovarii. Credem ca strategia bazata pe consolidarea pozitiei pe anumite segmente si diversificare pe altele, fie prin noi achizitii, fie prin dezvoltarea de produse noi cu potential ridicat de generare de venituri, poate sustine trendul pozitiv al vanzarilor si al dividendului.

Heineken 

Heineken a inregistrat anul trecut cresterea veniturilor si a profitului, concomitent cu reducerea gradului de indatorare, in contextul in care a achizitionat un important producator din Asia de Sud-Est . Emitentul a beneficiat in 2012 de pe urma politicii de dezvoltare in regiunile cu potential ridicat, in special prin noi achizitii, dar si prin inceperea productiei de marci noi, in diverse zone geografice. Conform unui studiu independent publicat de SabMiller, volumul de bere vandut va creste cu un ritm mediu de 2.4% in urmatorii 5 ani, pietele cu cel mai ridicat nivel fiind cele emergente, acolo unde Heineken si-a concentrat investitiie.

Visa 

Aprecierea cotatiilor Visa Inc (VISA) s-a facut pe fondul avansului tuturor categoriilor de venituri si mentinerii unei marje de profitabilitate ridicata in ciuda platii unei sume importante pentru stingerea unor litigii, precum si al anuntarii unui program de rascumparare de actiuni, in completarea randamentului modest al dividendului. Desi par supraevaluate prin prisma multiplilor, profitabilitatea ridicata, bilantul solid, cota de piata insemnata si posibilitatea de crestere prin marirea ponderii platilor electronice in detrimentul celor traditionale in economia globala reprezinta argumente in favoarea unei evolutii pozitive a emitentului in continuare.

Google 

Compania este lider detasat de piata in domeniul cautarilor pe internet, avand o cota de piata de 60%. Succesul gigantului IT in 2012 a fost axat pe popularitatea motorului de cautare si a celorlalte site-uri din grup, Google confirmand statutul de concurent al Apple, prin sistemului de operare pentru telefoanele inteligente Android si lansarea unor  gadgeturi competitive. Astfel, investitorii au simtit potentialul companiei de a beneficia de cresterea veniturilor din publicitate, cat si de dinamica pietei de telefoane si tablete.

L'Oreal 

L'Oreal, gigantul din industria produselor cosmetice, a raportat in 2012 o crestere de 10% a vanzarilor, la 22.46 mld. EUR, societatea depasind estimarile analistilor pe parcursul raportarilor trimestriale, astfel confirmand potentialul de dezvoltare. Compania a avut o strategie castigatoare mizand pe pietele noi cu potential ridicat din Asia, America Latina, Orientul Mijlociu, Africa si Europa de Est, beneficiind de dinamica pozitiva a pietei de cosmetice.

OMV 

Actiunile grupului petrolier austriac OMV (OMV) au primit un impuls spectaculos odata cu publicarea rezultatelor financiare pentru anul trecut, cand productia din tarile arabe a revenit la nivelurile precedente tensiunilor din 2011, iar marjele activitatii de rafinare au atins maxime record, depasind asteptarile pietei. Castigarea unor noi licente de explorare si investitiile in dezvoltarea proiectelor off-shore, cum ar fi zacamantul de gaze naturale din Marea Neagra, sustin potentialul pe termen lung al companiei.

JPMorgan Chase 

JPMorgan Chase & Co (JPM), cea mai mare banca americana dupa active, a beneficiat de intensificarea activitatii de creditare catre persoane fizice si corporatii, concomitent cu majorarea bazei de depozite, diminuarea substantiala a cheltuielilor cu provizioanele pentru riscul de credit si imbunatatirea indicatorilor de adecvare a capitalului, aspect pentru care opteaza si in continuare in detrimentul reluarii programului de rascumparare de actiuni. In ciuda riscurilor specifice intregului sector bancar, dar mai ales celor aferente activitatii asociate cu derivate complexe si litigiilor specifice, investitorii care accepta un risc ridicat ar putea gasi titlurile JPM interesante datorita bilantului solid si profitabilitatii ridicate.

Allianz

Actiunile Allianz SE (ALV), cea mai mare companie de asigurari din Europa, au afisat un trend ascendent incepand cu a doua jumatate a anului trecut, multumita performantei bune pe toate segmentele de business ce a generat rezultate financiare peste asteptarile pietei. Preocuparea companiei de consolidare a bilantului, profitabilitatea ridicata, dividendul stabil si randamentul atractiv reprezinta argumente in favoarea titlurilor intr-un context de stabilizare a sectorului financiar.

SAP

SAP este liderul ramurii sale industriale, dominand piata software-ului pentru management si au marcat un avans considerabil de circa 23% in ultimele 12 luni. Cu un randament in EUR al dividendului de 2.32% majoritatea cresterii o reprezinta aprecierea pretului actiunii datorata unui an 2012 de exceptie. Astfel,  anul trecut a fost unul record din punct de vedere al veniturilor (+11.62% fata de 2011), vanzarile de software fiind principalul motor al cresterii. Daca adaugam si stabilitatea financiara buna, cu un grad total de indatorare sub 50%, obtinem imaginea unui "blue chip" european.

Adidas

Adidas (ADS) a continuat trendul pozitiv aproape neintrerupt pe care s-a inscris din 2009 pana acum, atingand recent un nou maxim istoric. Ca sponsor al principalelor evenimente sportive din 2012, Cupa UEFA si Jocurile Olimpice, compania germana s-a bucurat de vanzari si profituri record, revizuindu-si in crestere estimarile financiare in repetate randuri si alimentand, astfel, optimismul investitorilor. Anul financiar 2012 a fost foarte fast pentru afacerile Adidas, veniturile companiei crescand cu 11.5% in timp ce profitul (excluzand un provizion pentru fondul comercial) a crescut cu circa 29% permitand managementului sa propuna o crestere cu 35% a dividendului platibil in 2012, acesta atingand 1.35 EUR/actiune.

Merck

Actiunile Merck & Co Inc. (MRK) au avansat pe fondul expunerii strategiei de continuare a activitatii de baza pe cele mai mari piete, extindere geografica in zone cu potential ridicat de crestere si a activitatilor complementare si efectuare de investitii pentru crestere pe termen lung concomitent cu gestionarea stricta a costurilor. Marjele de profitabilitate ridicate, randamentul dividendului peste medie, potentialul de castig al noilor medicamente care vor fi supuse autorizatii favorizeaza decizia de a adauga un titlu defensiv in portofoliu.

The Coca-Cola Company

The Coca-Cola Company au avut o evolutie pozitiva in prima jumatate a anului trecut, raportand date financiare peste estimarile analistilor, un alt argument pentru cresterea atractivitatii titlurilor a fost proiectul de splitare cu raportul 2-1. Astfel, am asistat la dublarea numarului de actiuni si injumatatirea valorii actiunilor, miscarea care statistic impulsioneaza titlurile companiilor de success. In a doua parte a anului actiunile KO au consolidat evolutia precedenta.

Christian Dior

Actiunile Christian Dior (CDI) au evoluat pozitiv in special in ultimul trimestru din 2012, beneficiind atat de perceptia favorabila a investitorilor asupra perspectivelor macroeconomice, cat si de consolidarea retelei de distributie si lansarea de produse noi pozitionate la varful gamei premium. De asemenea, investitorii au anticipat ca grupul urma sa raporteze venituri record si rezultate excelente pe toate regiunile de dezvoltare, managementul preconizand evolutii pozitive pentru principalele piete (Europa, China si Statele Unite) si in 2013.

Siemens

Actiunile Siemens (SIE), cel mai mare conglomerat industrial european, au avansat indeosebi in a doua parte a anului trecut, cand managementul a lansat o initiativa de restructurare care va implica reducerea costurilor cu 6 miliarde EUR in urmatorii doi ani si renuntarea la activitatile neprofitabile. Desi marjele de profitabilitate s-au inrautatit in 2012, noul program are potentialul de a creste profitul pe actiune pentru 2014 cu cel putin 13%, potrivit analistilor Citi, fapt care poate determina investitorii sa acorde un vot de incredere actiunilor.

Daimler

Daimler a inregistrat anul trecut un nou record de vanzari la nivelul grupului, distribuind aproximativ 2.2 milioane de unitati, in crestere cu 4.11% fata de 2011, consemnand o evolutie pozitiva la nivelul diviziilor producatoare de autoturisme si camioane. Performanta titlurile DAI a fost in linie cu evolutia sectorului auto din Germania.

Danone

Danone a publicat pe 20 februarie datele financiare pentru 2012, surprizand pozitiv analistii, ceea ce a determinat o crestere de 5.5% in ziua respectiva. Pe parcursul anului trecut titlurile BN s-au tranzactionat in contextual situatiei economice din zona euro. In ciuda faptului ca peste 50% din vanzarile companiei sunt in Europa, investitiile din regiunile cu potential ridicat au oferit Danone baza pentru dezvoltare.

Deutsche Telekom

Actiunile Deutsche Telekom, principala companie de telecomunicatii a Germaniei si una dintre cele mai mari din lume, au stagnat, practic, in ultimele 12 luni. Performanta usor pozitiva se datoreaza in special dividendelor acordate al caror randament (de 7.9% in EUR) tinde sa fidelizeze unii investitori institutionali de genul fondurilor de pensii. Rezultatele anului 2012 (o scadere de 1% a veniturilor fata de 2011 si rezultate nete negative) nu au avut insa darul de a imprima si o apreciere de capital. In conditiile in care planurile de restructurare ale companiei vor incepe sa dea roade, actiunile acesteia vor putea reveni in atentia investitorilor.

BMW

Conform cifrelor pentru vanzari, 2012 a fost cel mai bun an din istoria Bayerische Motoren Werke. Producatorul german a beneficiat de cererea ridicata pentru autoturisme premium din toate regiunile de dezvoltare si indeosebi din pietele emergente, depasindu-si rivalii Audi si Daimler. Titlurile BMW au consolidat evolutia ascendenta din ultimii ani, stabilind la inceputul anului un nou maxim istoric.

McDonald's

Titlurile McDonald's au consolidat in ultimele 52 de saptamani trendul ascendent, inceput in martie 2009, respectand tintele de profitabilitate pe termen lung. Compania s-a evidentiat prin crestere vanzarilor in toate regiunile de dezvoltare, investind in deschiderea a noi restaurante si renovare celor vechi.

Deutsche Bank

Consecinta implementarii strategiei "2015+” de catre Deutsche Bank AG, cea mai mare banca europeana dupa active, s-a transpus in diminuarea provizioanelor pentru risc de credit si consolidarea indicatorilor de adecvare a capitalului concomitent cu majorarea cheltuielilor si diminuarea profitului net, reflectate intr-o stagnare a evolutiei titlurilor. Planul de restructurare insa are potentialul de a imbunatati calitatea portofoliului de credite, de a reduce cheltuielile generale si de a mari profitabilitatea, pe fondul preocuparii pentru optimizarea portofoliului, reducerea riscului si imbunatatirea modelelor de evaluare a riscului.

Microsoft

Ultimele 3 luni ale lui 2012 nu au fost tocmai faste pentru actiunile Microsoft, care isi pierdusera, la un moment dat, 11.7% din valoare. Astfel, producatorul celui mai raspandit sistem de operare PC din lume a suferit de pe urma slabei reprezentari la nivelul telefoanelor inteligente si al tabletelor. Trendul negativ pare sa se fi inversat in debutul lui 2013 datorita unei serii de linii de afaceri cu un bun potential de crestere (Azure, Office 365, noul Xbox), dar si a randamentului dividendului de circa 3.3%.

Intel

Anul 2012 nu a fost unul fast pentru Intel deoarece microcipurile sale nu sunt frecvent utilizate in tablete si telefoane inteligente, iar cererea de PC-uri traditionale a scazut semnificativ. Ca atare actiunile INL au inceput anul cu o scadere de circa 20% fata de inceputul lui 2012 ele revenindu-si si marcand un declin de 14.8%. Consideram ca dificultatile sunt de moment, Intel fiind cel mai puternic producator global de microcipuri, cu peste 80% din piata PC-urilor traditionale. Recent compania a semnat contracte importante cu producatori chinezi de telefoane mobile iar in 2013 va lansa procesoare cu consum energetic redus, care pot concura cu succes impotriva procesoarelor ARM. Toti acesti factori fac din Intel o investitie de portofoliu interesanta.

E.ON

Desi compania germana de utilitati si-a atins tintele bugetate pentru 2012, actiunile E.ON (EOAN) s-au corectat puternic in ultimele luni, pana in zona minimului istoric. Managementul si-a revizuit negativ perspectivele pentru acest an din cauza cererii scazute din partea sectorului industrial european, pretului energiei la minime istorice si a situatiei dificile a pietei certificatelor verzi. Totusi, date fiind programul de restructurare a companiei si reorientarea pe termen lung spre pietele emergente, ne asteptam ca presiunea asupra cotatiilor sa scada, fiind mai probabila o perioada de consolidare.

Apple

Intensificarea concurentei, marcarile de profit dupa un indelungat trend ascendent si problemele legate de intarzierea livrarii produselor nou lansate au contribuit la aceasta evolutie. In acest context, consideram ca perceptia investitorilor asupra titlurilor AAPL s-a schimbat in aceasta perioada de la o companie in dezvoltare accelerata, la una matura.

Facebook

Titlurile Facebook au suferit in primele luni dupa listare in urma armonizarii perceptiilor asupra potentialului companiei. Recent, in urma eforturilor managementului de monetizare si a raportarilor unui numar record de utilizatori ai platformei de socializare, atat pe platfoma mobila, cat si pe cea clasica am asistat la o revenire a cotatiilor FB.

Tradeville, lider de piata in online trading, a fost prima companie din Romania care a dezvoltat o platforma de tranzactionare online, ceea ce a consacrat-o ca fiind singurul intermediar care, in ultimii zece ani, si-a mentinut pozitia de lider in clasamentul Sibex si locul in top zece al intermediarilor de retail de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Lider in aplicarea inovatiilor tehnologice pe piata de capital, Tradeville ofera aplicatii online simple pentru investitorii la inceput de drum, dar si aplicatii online si desktop avansate si customizabile pentru traderii activi. Clientii Tradeville au posibilitatea de a alege instrumentele care li se potrivesc: actiuni, obligatiuni, contracte futures, options sau CFDs pe marile piete internationale.