Primarii trebuie sa-si plateasca datoriile pana in iunie

Data publicarii: 12-03-2013 | Economie

Autoritatile locale au cumulat plati restante mai vechi de 90 de zile in valoare de 1,18 miliarde de lei 

Plata arieratelor la nivelul autoritatilor locale, cu o valoare de 1,18 miliarde lei, este o conditie pentru ca Romania sa intre in board-ul FMI in luna iunie, cand ar trebui facuta evaluarea acordului stand-by de tip preventiv, a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, citat de Antena 3.

"Arieratele sunt de 1,18 miliarde la nivelul autoritatilor locale, fata de 840 milioane la sfarsitul lunii decembrie. Mai sunt si alte plati restante care se apropie de termenul de 90 de zile si care vor deveni arierate si vor trebui platite. Noi avem o prevedere foarte clara in acordul cu FMI, nu intram in board in iunie daca nu indeplinim aceasta conditie”, a spus Liviu Voinea.   Ministrul a precizat ca este si interesul statului sa plateasca datoriile astfel incat economia sa functioneze.   "Vineri s-a publicat Ordonanta de Urgenta adoptata miercuri de Guvern care cere plata arieratelor care au cheltuieli din surse bugetare. E normal sa platesti tocmai pentru a nu falimenta firmele, iar statul imprumuta autoritatile locale cu 800 milioane de lei pe cinci ani tocmai pentru a sustine acest demers”, a spus ministrul delegat pentru buget.  

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, are tot sprijinul sau, in ciuda criticilor presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu.   Reactia premierului intervine dupa ce seful CJ Constanta si-a exprimat nemultumirea fata de o circulara despre care a spus ca a fost transmisa de ministrul delegat pentru buget, prin care se cere achitarea cu prioritate a arieratelor (plati restante cu o vechime mai mare de 90 de zile) cu bani de la programele de dezvoltare locala si a proiectelor care necesita cofinantare locala.  "Autoritatile locale au datorii catre prestatorii de diverse contracte, cei care au efectuat lucrari. Plata de care vorbim este din bani de la Guvern catre autoritati locale, de aceea ministrul bugetului, care da banii la autoritatile locale ca sa plateasca, banuiesc ca e normal sa si spuna: «eu ti-i dau, te rog frumos plateste pe arierate»", a explicat Ponta.  

Integral in Jurnalul.ro