De unde vrea Guvernul sa scoata 2 miliarde de euro

Data publicarii: 13-03-2013 | Economie

O serie de tari, inclusiv Romania, au incercat sa faca apel la bogati rugandu-i sa puna umarul la greutatile crizei. Spania a reinstituit taxa pe marile averi anulata inaintea crizei, iar in SUA senatorii se opun din rasputeri "legii Buffett”, care ar mari cota impozitului pe venit in cazul milionarilor. Pentru moment, capitalistii si latifundiarii romani pot rasufla usurati. Spunem pentru moment pentru ca, desi o lege similara ca esenta a fost respinsa de catre deputati, proiectul suprataxarii marilor averi nu a disparut din programul de guvernare al premierului Victor Ponta.

Desi morale in spirit, majoritatea tentativelor de impozitare a marilor averi au fost deseori contraproductive. Milionarii din vremurile noastre, ca si aristocratii si apoi burghezia europeana, s-au opus dintotdeauna si vehement imixtiunii statului in propriile finante. Vremurile au trecut, iar lumea bogatilor... nu s-a schimbat.

Astazi, cei care apeleaza la taxa de solidaritate pe marile averi incearca sa redistribuie in mod echitabil greutatile crizei. Totusi, dificultatile si costurile legate de activarea acestei taxe sunt atat de mari, incat unii fiscalisti cred ca nu face daraua cat ocaua. Acestea sa fi fost si motivele deputatilor care anul trecut au respins un proiect de lege privind taxa de solidaritate pe marile averi? Mai mult ca sigur ca nu. Parlamentarii au demonstrat de nenumarate ori solidaritate "transpartinica” in protejarea propriilor interese. Intamplarea face ca, de aceasta data, interesele parlamentarilor sa coincida cu cele ale marilor proprietari si capitalisti din Romania.

Integral pe InComeMagazine.ro