Oportunitati de afaceri romano - palestiniene in toate domeniile

Data publicarii: 14-03-2013 | Afaceri

Camera de Comert si Industrie a Romaniei - Camera Nationala, a organizat Forumul de Afaceri romano-palestinian, cu ocazia vizitei oficiale intreprinse in tara noastra de ES Ministrul Economiei al Statului Palestina, Dr Jawad Hirzallah, insotit de o delegatie de oameni de afaceri. La acest forum de cooperare bilaterala au participat ES Ambasadorul Statului Palestina la Bucuresti, Dl Ahmad Bader Ibrahim Aqel, Domnul Mohammedghazi Herbawi, Presedintele Consiliului de Administratie a CCI Hebron, presedinti de CCI Judetene si reprezentanti ai unor Camere de Comert Bilaterale si un numar important de oameni de afaceri romani si palestinieni.

                                   In deschiderea evenimentului, E.S. Presedintele CCIR, Dl Mihail Vlasov, s-a referit la importanta stabilirii de legaturi "noi si puternice” si a "deschiderii spre piete care au fost sau au ramas neutre”, in contextul financiar si economic actual, "care nu se dovedeste benefic comunitatii de afaceri.  Semnarea pentru prima data in istoria relatiilor bilaterale, a unui acord intre CCIR si Federatia Palestiniana a Camerelor de Comert, Industrie si Agricultura  (FPCCIA) poate deveni un atu in avantajul oamenilor de afaceri. "Menirea noastra este sa stabilim contacte, pentru care oamenii de afaceri, care, ulterior, prin valoarea si capacitatea lor, sa le transformam in contracte”, a spus Presedintele Camerei Nationale a Romaniei.

                Oficialii care au luat cuvantul in continuare i-au asigurat pe oamenii de afaceri prezenti la Palatul Camerei Nationale de sprijin din partea guvernelor celor doua tari pentru dezvoltarea relatiilor economice si comerciale, mai ales ca exporturile palestiniene au lipsit in ultimii ani, conform statisticilor. In Romania sunt inregistrate numai 173 de companii cu capital palestinian, care plaseaza Palestina pe locul 53 in topul investitorilor straini si pe locul 92, ca valoare a capitalului investit.

                Semnarea acordului intercameral este si in opinia ES Ministrul palestinian al Economiei un nou inceput catre "o cooperare cat mai stransa intre sectoarele private din doua tari”, in domeniul economic, comercial si investitional.

                 Multumind ES Presedintelui Camerei Nationale pentru sprijinul acordat in organizarea forumului, ES Ambasadorul Statului Palestina a exprimat speranta ca evolutia foarte buna si rapida a relatiilor bilaterale, la toate nivelele, se ridica la inaltimea cerintelor oamenilor de afaceri, pentru a facilita consolidarea acestor relatii speciale, prin cunoasterea reciproca si valorificarea potentialului celor doua tari, Romania putand fi folosita de firmele palestiniene ca punte catre Europa, iar Palestina, ca punte pentru companiile romanesti interesate de pietele arabe. Domnului Emanuel Donescu, Secretar de Stat la Ministerul Economiei, a asigurat companiile din cele doua tari de intregul sprijin pentru "consolidarea acestei relatii speciale din punct de vedere economic”.

In baza acordului dintre Camerele de Comert Nationale va fi constituit Consiliul de Afaceri Romano-Palestinian, care va include oameni de afaceri din ambele tari.

                  In cursul interventiilor care au urmat, partea palestiniana a invitat companiile  romanesti sa se implice in proiecte de dezvoltare a infrastructurii, in turism, ca si in sectorul energetic, Romania fiind apreciata ca furnizor de produse si echipamente energetice, materiale de constructie si produse agro-alimentare.

                 "Romania este unul dintre statele cel mai apropiate de palestinieni”a subliniat in interventia sa Domnul Jafar Hdaib, Director General al Agentiei Palestiniene pentru Promovarea Investitiilor, care a atras atentia celor prezenti ca "exista oportunitati de colaborare in toate sectoarele”.

                  Statul Palestina este, la randul sau, un important furnizor la nivel mondial de piatra de constructii si marmura, producator de oteluri, produse farmaceutice, agro-alimentare, si are expertiza recunoscuta international in domenii precum agro-business  si IT.