Va inlocui yuanul chinezesc dolarul american ca moneda de rezerva?

Data publicarii: 15-03-2013 | Finante-Banci

Deoarece China avanseaza in topul ierarhiei economice mondiale, ea incearca sa promoveze yuanul ca o alternativa la dolarul american, care a fost o moneda de rezerva globala de la conferinta Bretton Woods din anul 1944.

In prezent, China detine aproximativ 11% din produsul intern brut la nivel mondial, peste 10% din comertul mondial si aproape 9% din totalul investitiilor straine directe, potrivit International Business Times. 

Este interesant de remarcat faptul ca dintre monedele celor mai mari economii din lume, yuanul chinezesc este singura moneda care nu este de rezerva.

Economia Chinei este pe cale sa o depaseasca pe cea a Statelor Unite in mai putin de doua decenii, potrivit previziunilor facute intr-un raport emis de National Intelligence Council, un oficiu guvernamental al SUA.

"Yuanul chinezesc este in mod clar pe cale de a deveni o moneda a comertului mondial, dar capitalul restrains al tarii il impiedica sa devina o moneda de schimb", a declarat Karl Schamotta, strateg de piata la Business Solutions Western Union din Calgary, Canada.

Integral in Ziare.com