Aurul si argintul s-au ieftinit considerabil; platina si paladiul s-au scumpit

Data publicarii: 15-03-2013 | Finante-Banci

Paladiul a fost metalul pretios "vedeta" a inceputului de an, pretul sau marcand o crestere de cca 9% de la inceputul lui 2013 si pana in prezent (14 martie, ora 12.00). Platina, la randul sau, a inregistrat, in aceeasi perioada de timp, o crestere de cca 3%, in timp ce preturile aurului si argintului au scazut cu aproximativ 5% si, respectiv, 4,5%. Aflat pe un trend ascendent, paladiul a ajuns saptamana trecuta la un nivel de pret neatins din septembrie 2011. "Cererea de paladiu este in crestere in domeniul catalizatorilor auto; de altfel, peste 60% din cererea mondiala de paladiu provine din acest sector de profil, pe locul urmator aflandu-se electronicele. Cererea totala de paladiu va ramane, cel mai probabil, neacoperita in acest an de productia de profil; Rusia este cel mai mare producator de paladiu, dar se pare ca rezervele sale sunt in scadere, iar productia din Africa de Sud- al doilea mare producator din domeniu- a cunoscut in ultimele luni intreruperi cauzate de conflicte de munca. Acest context general si raport cerere-oferta au sustinut cresterea pretului paladiului", a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding. 

Productia de platina are probleme, la randul sau, ca urmare a reducerii livrarilor din Africa de Sud, cel mai mare producator de platina din lume. O mare parte a cererii de platina provine din industria catalizatorilor auto si din productia de bijuterii. 

"Sectoare industriale importante pentru cererea de paladiu si, respectiv, platina, vor cunoaste cresteri odata cu redresarea economica asteptata sa aiba loc mai ales incepand cu anul 2014, asa incat, daca productia acestor metale pretioase va inregistra dificultati in continuare, este de asteptat ca preturile lor sa se mentina pe paliere ridicate", a precizat Victor Safta.

In ceea ce priveste aurul, considerat de investitori drept un activ de refugiu, cu rol de protectie impotriva inflatiei, acesta s-a dovedit a fi o investitie buna pe termen lung: dupa 12 ani de crestere insa, in prima parte a anului 2013 pretul aurului a scazut. "Din octombrie 2012, pretul aurului a continuat sa scada, dar cred ca este prematur sa estimam incotro se va indrepta acesta in perioada urmatoare; rezultatele recente ale economiei SUA, desi incurajatoare, nu duc in mod clar la concluzia ca toate stimulentele vor fi eliminate in curand si, in plus, rezultatele bune din SUA inca sunt contrabalansate de criza din UE", a aratat Victor Safta.

Larg utilizat atat in diferite industrii, cat si ca instrument de investitii, argintul a inregistrat o apreciere consistenta anul trecut, dovedindu-se a fi in 2012 o investitie mai buna decat aurul; evolutia argintului are la baza unele elemente fundamentale comune cu aurul, iar pretul mai mic face argintul mai atragator pentru multi investitori. In anul curent insa, pretul argintului a replicat traiectoria aurului, inregistrand o scadere de la inceputul lui 2013 si pana in prezent. 

"Piata metalelor pretioase in ansamblul sau ne va oferi surprize in acest an, va fi foarte volatila, iar miscarile pot fi destul de bruste de la o zi la alta. Ca urmare a volatilitatii destul de mari din piata, instrumentele financiare bazate pe metalele pretioase pot aduce castiguri consistente investitorilor experimentati, in timp ce, desigur, ceilalti trebuie sa fie cu atat mai prudenti", a precizat Victor Safta.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: