Gazprom dezminte ca a propus un ajutor financiar pentru Cipru

Data publicarii: 19-03-2013 | International

Grupul rus Gazprom nu i-a propus Ciprului un ajutor financiar in schimbul unor licente de prospectiuni, a declarat luni pentru agentia rusa de presa Prime purtatorul de cuvant al societatii Serghei Kuprianov, relateaza RIA Novosti.

Anterior, canalul cipriot de televiziune Sigma TV a transmis ca grupul rus a propus acordarea unui ajutor financiar bancilor cipriote in schimbul unor licente de prospectiuni in zona economica exclusiva a tarii. 

''Dezmint aceste informatii'', a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom. 

RIA aminteste ca autoritatile cipriote au acceptat provizoriu o taxa exceptionala de 6,75 % pentru toate depozitele bancare mai mici de 100.000 de euro si de 9,9 % pentru cele mai mari decat aceasta cifra, in schimbul unui imprumut international de 10 miliarde de euro. 

Parlamentul cipriot s-a intrunit luni pentru a dezbate aceasta masura. 

Ciprul este considerat in general drept ''un paradis fiscal'' predilect pentru antreprenorii rusi. Potrivit presedintelui Asociatiei bancilor regionale al Rusiei, Anatoli Aksakov, taxa preconizata in planul european de asistenta financiara pentru Cipru risca sa afecteze dur bunurile rusesti din insula, care se ridica la cel putin 20 miliarde de dolari. 

Sursa: AGERPRES